Ryżowy pudding z herbatą

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
249 kcal /
1056 kJ
Kalorie
6.6 gBiałko
36.6 gWęglowodany
3.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 1 szczypta soli
  • 900 g mleka
  • 100 g mleka kokosowego, light, w puszce
  • 50 g brązowego cukru
  • 2 torebki herbaty np. Earl Grey
  • 2 laski cynamonu przełamane na pół
  • 220 g ryżu białego, krótkoziarnistego
  • 8 moreli suszonych, bez pestek pokrojonych na 5 mm kawałki, do podania
  • 2 łyżki orzechów pistacjowych, prażonych, siekanych do podania
  • 2 łyżki płatków kokosowych do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko i mleko kokosowe, dodać cukier, herbatę, cynamon, ekstrakt z wanilii i sól, gotować bez założonej miarki8 min/100°C//obr. 1. Ostrożnie wyjąć torebki z herbatą, wyrzucić.
  2. Do naczynia miksującego dodać ryż, podgrzewać bez założonej miarki30-40 min/90°C/obr. 1. Pudding przełożyć do 8 pucharków lub miseczek.
  3. Ryżowy pudding z herbatą podawać na ciepło, udekorowany suszonymi morelami, pistacjami i płatkami kokosowymi.
Przewijanie do góry