Salami czekoladowe z bakaliami
20311 kJ /
4851 kcalKalorie
4851 kcalKalorie
64 gBiałko
368 gWęglowodany
351 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g cukru
- 150 g herbatników maślanych, przełamanych na pół
- 100 g orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką
- 50 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
- 200 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
- 100 g mlecznej czekolady, pokrojonej na kawałki
- 150 g oleju kokosowego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić15 s/obr. 10. Cukier puder przesypać na płaski talerz, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć herbatniki, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć orzechy laskowe i pistacje, rozdrobnić4 s/obr. 5. Przełożyć do naczynia z rozdrobnionymi herbatnikami, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć gorzką i mleczną czekoladę, dodać olej kokosowy, roztopić7 min/50°C/obr. 2.
- Dodać rozdrobnione wcześniej herbatniki i orzechy, wymieszać20 s//obr. 2. Przełożyć do miski, odstawić do lodówki na 45 min.
- Na blacie ułożyć arkusz folii spożywczej (ok. 50 x 40 cm), na środek wyłożyć schłodzoną masę, owinąć folią, pozostawiając dłuższe końce po obu stronach. Trzymając za końce folii i wykonując ruchy podobne do wałkowania, szczelnie zawinąć. Uformować czekoladowe salami (Ø ok. 4), docisnąć, aby folia ściśle przylegała do masy. Na jednym z końców ostrożnie uformować 1 cm końcówkę, aby móc przywiązać do niej ozdobny sznurek lub wstążkę, odstawić do lodówki na min. 3 godz.
- Schłodzone salami odwinąć z folii, ułożyć na talerzu z cukrem pudrem i obtoczyć w nim rolkę. Na końcówce uformowanego salami zawiązać 5-10 cm kawałek sznurka lub ozdobnej wstążki. Odstawić do lodówki. Wyjąć z lodówki 1 godz. przed podaniem.
- Salami czekoladowe z bakaliami podawać pokrojone w 1 cm plastry.