Salmorejo – chłodnik z Andaluzji
499.8 kcal /
2091.1 kJKalorie
2091.1 kJKalorie
6.6 gBiałko
11.6 gWęglowodany
48.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 – 2 kawałki chleba pszennego (35-40g)
- 2 ząbki czosnku
- 700 g pomidorów sparzonych, obranych ze skóry, bezgniazd nasiennych
- 180 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 20 – 25 g czerwonego octu winnego
- 1 – 1 ½
- łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 3 jajka ugotowane na twardo
- szynka serrano do dekoracji (35-40g)
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Kromki chleba zapiec w piekarniku lub tosterze na złoty kolor.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, zapieczony chleb i pomidory, rozdrobnić10 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, ocet, sól i pieprz, zmiksować40 s/obr. 4-9, stopniowo zwiększając obroty.
- Odstawić na ok. 1 godz. do lodówki. Podawać schłodzony, udekorowany jajkiem, szynką i oliwą.