Salmorejo – hiszpański chłodnik pomidorowy

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
393.3 kcal /
1645.5 kJ
Kalorie
12.2 gBiałko
19.2 gWęglowodany
30.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g oliwy z oliwek
  • 4 jajka ugotowane na twardo (patrz wskazówka)
  • 150 g białego chleba świeżego czerstwego, pokrojonego na kawałki
  • 100 g szynki parmeńskiej w plastrach innej szynki surowej, suszonej
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 1000 g pomidorów, dojrzałych bez skórki, przekrojonych na pół
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g czerwonego octu winnego
  • 30 g octu balsamicznego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić szklankę, odważyć do niej oliwę, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć jajka, rozdrobnić2 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć chleb, rozdrobnić5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć szynkę, rozdrobnić Turbo/0.5 s/1-2 razy. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, pomidory i sól, rozdrobnić30 s/obr. 5.
  6. Dodać rozdrobniony chleb i ocet, rozdrobnić30 s/obr. 5, następnie zmiksować2 min/obr. 10.
  7. Wymieszać2 min/obr. 5, w tym czasie stopniowo wlewać odważoną wcześniej oliwę na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływała cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże. Chłodnik odstawić do lodówki do momentu podania. Salmorejo podawać mocno schłodzone, z dodatkiem rozdrobnionej szynki i jajek.
Przewijanie do góry