Salsa balsamiczna z burakiem
2817.5 kJ /
673.4 kcalKalorie
673.4 kcalKalorie
6.8 gBiałko
108.5 gWęglowodany
26 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g czerwonej cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 15 g papryczek chili, świeżych, bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 300 g czerwonych buraków, pokrojonych na kawałki
- 100 g jabłek, bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 25 g oliwy z oliwek
- 50 g wody
- 30 g octu balsamicznego
- 30 g czerwonego octu winnego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 – 2 szczypty cynamonu, mielonego
- 2 – 3 szczypty soli
- 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i papryczkę chili, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać buraki i jabłka, rozdrobnić9 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać oliwę, zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, dusić bez założonej miarki5 min/120°C/obr. 1. Dodać wodę, gotować10 min/100°C/obr. 1.
- Dodać ocet balsamiczny, ocet winny, sok z cytryny, cynamon, sól, pieprz i cukier, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować5 min/115°C/obr. 1. Salsę przełożyć do szczelnie zamykanych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem, odstawić do ostudzenia. Salsę balsamiczną z burakiem podawać jako dodatek do burgerów i dań z grilla.