Salsa Verde
152 kcal /
636 kJKalorie
636 kJKalorie
2 gBiałko
2 gWęglowodany
15 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 30 – 40 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 60 – 100 g cebuli przekrojonej na pół (patrz wskazówka)
- 40 g kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
- 3 filety z anchois, w oleju odsączone z zalewy
- 60 g oliwy z oliwek
- 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 10 g octu balsamicznego
- 1 szczypta soli (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i pietruszkę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać cebulę, kapary, anchois, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie rozdrobnić ponownie4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego
- Dodać oliwę, sok z cytryny, ocet balsamiczny, sól i sos Worcestershire, wymieszać5 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki do momentu podania. Salsę Verde podawać z białym mięsem lub rybą (patrz wskazówka).