Salsa Verde

⏱️ 15 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
152 kcal /
636 kJ
Kalorie
2 gBiałko
2 gWęglowodany
15 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 30 – 40 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 60 – 100 g cebuli przekrojonej na pół (patrz wskazówka)
  • 40 g kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
  • 3 filety z anchois, w oleju odsączone z zalewy
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 10 g octu balsamicznego
  • 1 szczypta soli (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i pietruszkę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać cebulę, kapary, anchois, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie rozdrobnić ponownie4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego
  3. Dodać oliwę, sok z cytryny, ocet balsamiczny, sól i sos Worcestershire, wymieszać5 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki do momentu podania. Salsę Verde podawać z białym mięsem lub rybą (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry