Sałaciorka
504.7 kcal /
2112.9 kJKalorie
2112.9 kJKalorie
13.7 gBiałko
31.3 gWęglowodany
37.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- ¾
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do wysypania dna naczynia żaroodpornego
- 450 g ziemniaków małych (Ø ok. 4 cm), nieobranych, dokładnie umytych
- 120 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 15 g oleju rzepakowego
- 240 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
- 200 g ziemniaków obranych, pokrojonych na kawałki
- 600 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszone
- 400 g sałaty masłowej dokładnie opłukanej i osuszonej, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 1 – 2 szczypty czosnku niedźwiedziego, suszonego
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- 500 g maślanki
- 600 g jogurtu typugreckiego
- 50 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
- 50 g lekko ukwaszonej śmietany, min. 30% tłuszczu
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 160°C, termoobieg. Do naczynia żaroodpornego wsypać taką ilość soli, aby dno było zakryte, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej małe ziemniaki. Przełożyć do przygotowanego wcześniej naczynia żaroodpornego, piec 30-40 min (160°C, termoobieg) lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie w środku. W tym czasie przygotować sałaciorkę.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnic5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać boczek, dusić5 min/120°C//obr. 1. Połowę cebuli duszonej z boczkiem przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać ziemniaki, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu drobiowego, gotować20 min/100°C/obr. 1.
- Dodać 300 g sałaty, czosnek niedźwiedzi, pieprz i ¾ łyżeczki soli, przemieszać kopystką, gotować3 min/100°C/obr. 2, następnie zmiksować1 min/obr. 4, stopniowo zwiększając do obr. 8. Połowę zupy przelać do wazy.
- Do naczynia miksującego dodać maślankę i jogurt grecki, wymieszać15 s/obr. 5. Przelać do wazy z zupą, przemieszać kopystką.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 100 g sałaty, dodać crème fraîche, zmiksować30 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia.
- Sałaciorkę podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem pieczonych ziemniaków, odłożonej cebuli duszonej z boczkiem i crème fraîche z sałatą.