Sałaciorka

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
504.7 kcal /
2112.9 kJ
Kalorie
13.7 gBiałko
31.3 gWęglowodany
37.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • ¾
  • łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do wysypania dna naczynia żaroodpornego
  • 450 g ziemniaków małych (Ø ok. 4 cm), nieobranych, dokładnie umytych
  • 120 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g oleju rzepakowego
  • 240 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 200 g ziemniaków obranych, pokrojonych na kawałki
  • 600 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszone
  • 400 g sałaty masłowej dokładnie opłukanej i osuszonej, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 1 – 2 szczypty czosnku niedźwiedziego, suszonego
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • 500 g maślanki
  • 600 g jogurtu typugreckiego
  • 50 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
  • 50 g lekko ukwaszonej śmietany, min. 30% tłuszczu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 160°C, termoobieg. Do naczynia żaroodpornego wsypać taką ilość soli, aby dno było zakryte, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej małe ziemniaki. Przełożyć do przygotowanego wcześniej naczynia żaroodpornego, piec 30-40 min (160°C, termoobieg) lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie w środku. W tym czasie przygotować sałaciorkę.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnic5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać boczek, dusić5 min/120°C//obr. 1. Połowę cebuli duszonej z boczkiem przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego dodać ziemniaki, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  6. Dodać wodę, koncentrat bulionu drobiowego, gotować20 min/100°C/obr. 1.
  7. Dodać 300 g sałaty, czosnek niedźwiedzi, pieprz i ¾ łyżeczki soli, przemieszać kopystką, gotować3 min/100°C/obr. 2, następnie zmiksować1 min/obr. 4, stopniowo zwiększając do obr. 8. Połowę zupy przelać do wazy.
  8. Do naczynia miksującego dodać maślankę i jogurt grecki, wymieszać15 s/obr. 5. Przelać do wazy z zupą, przemieszać kopystką.
  9. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 100 g sałaty, dodać crème fraîche, zmiksować30 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia.
  10. Sałaciorkę podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem pieczonych ziemniaków, odłożonej cebuli duszonej z boczkiem i crème fraîche z sałatą.
Przewijanie do góry