Sałatka detox z kalafiorem i cieciorką

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
197.8 kcal /
828.3 kJ
Kalorie
6 gBiałko
23.8 gWęglowodany
11.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Dressing: 50 – 60
  • g awokado dojrzałego, pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 65 – 80 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 30 g syropu z agawy
  • 30 g syropu klonowego
  • ½ – ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • Sałatka: 1000
  • g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 220 g cieciorki, suszonej Melvit, uprzednio namoczonej przez 8-12godz. (patrz wskazówka)
  • 5 g mięty, świeżej tylko liście
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 400 g kalafiora pokrojonego na kawałki
  • 80 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 110 g jabłka kwaśnego, bezgniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
  • 50 g selera naciowego pokrojonego na kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć awokado, dodać oliwę, sok z cytryny, syrop z agawy i pieprz, rozdrobnić20 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, włożyć koszyczek, odważyć do niego namoczoną cieciorkę (patrz wskazówka), gotować45-50 min/100°C/obr. 4lub do momentu, aż cieciorka będzie miękka. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić do ostudzenia na ok. 30 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć miętę i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć kalafior, marchewkę, jabłko i seler naciowy, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać rozdrobnioną natkę pietruszki i miętę, przygotowany wcześniej dressing i ugotowaną cieciorkę, wymieszać25 s//obr. 3. Sałatkę detox z kalafiorem i cieciorką podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub po schłodzeniu.
Przewijanie do góry