Sałatka grecka z kurczakiem (TM5)

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
454 kcal /
1899.5 kJ
Kalorie
39.2 gBiałko
11.6 gWęglowodany
27.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Sałatka grecka: 150
  • g ogórków nieobranych, z odciętymi końcówkami
  • 180 g pomidorów śliwkowych w całości, mieszczących się do szerokiej części podajnika
  • 350 – 400 g sałaty lodowej bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 350 – 400 g sałaty rzymskiej bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • Kurczak gotowany na parze: 600
  • g filetów z piersi kurczaka w całości
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżka papryki wędzonej, mielonej
  • 1 łyżka kolendry, mielonej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 500 g wody
  • Dressing i wykończenie sałatki: 40
  • g oliwy z oliwek
  • 30 g czerwonego octu winnego
  • 2 łyżeczki oregano, suszonego
  • ½
  • łyżeczki cukru
  • ¼ – ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 70 – 100 g sera fetagrubo pokruszonego
  • 50 g oliwek Kalamata, bez pestek

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ogórki, pomidory i sałatę, odstawić.
  2. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo odważoną sałatę. Używając popychacza, pokroić grubo1 min/obr. 4. Pokrojoną sałatę przełożyć do dużej miski do sałatek, odstawić.
  3. Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo odważone pomidory. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Plastry pomidorów pozostawić w pojemniku.
  4. Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo odważone ogórki. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Pokrojone warzywa przełożyć do miski z sałatą. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kurczaka, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Dodać oliwę, skórkę z cytryny, sok z cytryny, paprykę, kolendrę, sól i pieprz, wymieszać8 s/obr. 5. Powstałą marynatą polać kurczaka, dokładnie wymieszać. Kurczaka ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić.
  8. Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć przystawkę Varoma z kurczakiem, gotować na parze30-35 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  9. Do naczynia miksującego wlać oliwę i ocet, dodać oregano, cukier, sól i pieprz, wymieszać8 s/obr. 5. Połowę dressingu przelać do miski z pokrojonymi warzywami, wymieszać kopystką, odstawić. Pozostały dressing przelać do sosjerki, odstawić.
  10. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z sałatką, odważyć do niej ser feta i oliwki. Ugotowanego na parze kurczaka pokroić w 1 cm plastry i ułożyć na sałatce. Sałatkę grecką z kurczakiem podawać z dodatkiem pozostałego dressingu.
Przewijanie do góry