Sałatka grecka z kurczakiem (TM5)
454 kcal /
1899.5 kJKalorie
1899.5 kJKalorie
39.2 gBiałko
11.6 gWęglowodany
27.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sałatka grecka: 150
- g ogórków nieobranych, z odciętymi końcówkami
- 180 g pomidorów śliwkowych w całości, mieszczących się do szerokiej części podajnika
- 350 – 400 g sałaty lodowej bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 350 – 400 g sałaty rzymskiej bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- Kurczak gotowany na parze: 600
- g filetów z piersi kurczaka w całości
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżka papryki wędzonej, mielonej
- 1 łyżka kolendry, mielonej
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 500 g wody
- Dressing i wykończenie sałatki: 40
- g oliwy z oliwek
- 30 g czerwonego octu winnego
- 2 łyżeczki oregano, suszonego
- ½
- łyżeczki cukru
- ¼ – ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 70 – 100 g sera fetagrubo pokruszonego
- 50 g oliwek Kalamata, bez pestek
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ogórki, pomidory i sałatę, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo odważoną sałatę. Używając popychacza, pokroić grubo1 min/obr. 4. Pokrojoną sałatę przełożyć do dużej miski do sałatek, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo odważone pomidory. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Plastry pomidorów pozostawić w pojemniku.
- Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo odważone ogórki. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Pokrojone warzywa przełożyć do miski z sałatą. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kurczaka, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, skórkę z cytryny, sok z cytryny, paprykę, kolendrę, sól i pieprz, wymieszać8 s/obr. 5. Powstałą marynatą polać kurczaka, dokładnie wymieszać. Kurczaka ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć przystawkę Varoma z kurczakiem, gotować na parze30-35 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać oliwę i ocet, dodać oregano, cukier, sól i pieprz, wymieszać8 s/obr. 5. Połowę dressingu przelać do miski z pokrojonymi warzywami, wymieszać kopystką, odstawić. Pozostały dressing przelać do sosjerki, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z sałatką, odważyć do niej ser feta i oliwki. Ugotowanego na parze kurczaka pokroić w 1 cm plastry i ułożyć na sałatce. Sałatkę grecką z kurczakiem podawać z dodatkiem pozostałego dressingu.