Sałatka meksykańska z ryżem, kurczakiem i guacamole
356.9 kcal /
1494.3 kJKalorie
1494.3 kJKalorie
24.9 gBiałko
43.1 gWęglowodany
11.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sałatka meksykańska z ryżem: 50
- g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 1 – 2 papryczki chili jalapeño, świeże bezgniazd nasiennych, przekrojone wzdłuż na pół
- 1 zielona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, przekrojona wzdłuż na pół
- 1 ząbek czosnku
- 4 – 5 łyżek liści kolendry, świeżych
- 500 g pomidorów pokrojonych w ćwiartki
- 50 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 2 łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 350 g ryżu długoziarnistego
- 1000 g wody
- 50 g oliwy z oliwek
- 1000 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych w ok. 1,5 cm kostkę
- 1 łyżka skórki z limonki, otartej ekologicznej, bez białych błonek
- 1 opakowanie mieszanki przypraw kuchni meksykańskiej
- 460 – 480 g czarnej fasoli, z puszki (2 opakowania), odsączonej z zalewy
- 460 – 480 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki (2 opakowania), odsączonej z zalewy
- 280 g kukurydzy, konserwowej (1 puszka), odsączonej z zalewy
- Guacamole: 2
- łyżki liści kolendry, świeżych
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczkę chili jalapeño, świeżą bezgniazd nasiennych, przekrojoną wzdłuż na pół
- ½
- zielonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych
- 60 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 400 – 450 g awokado (3-4 szt.), bardzo dorzałego, pokrojonego na kawałki
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, papryczkę chili, czosnek i 3 łyżki kolendry, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pomidory, 20 g soku z limonki, 1 łyżeczkę soli i pieprz, rozdrobnić6 s/obr. 4. Powstałą salsę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek i odważyć do niego ryż. Ryż dokładnie opłukać pod zimną, bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pozostałą 1 łyżeczkę soli i 20 g oliwy. Włożyć koszyczek z ryżem, nałożyć dolną część przystawki Varoma i umieścić w niej rękaw do pieczenia. Odważyć do rękawa filety z piersi kurczaka, pozostałe 30 g oliwy, pozostałe 30 g soku z limonki, dodać skórkę z limonki, przyprawę meksykańską i pozostałe 1-2 łyżki kolendry. Końce rękawa zawiązać i kilka razy delikatnie potrząsnąć workiem, aby mięso wymieszało się z pozostałymi składnikami. Worek do pieczenia wraz z kurczakiem umieścić ponownie w dolnej części przystawki Varoma, upewniając się, że nie wszystkie otwory zostały zakryte (patrz wskazówka), gotować na parze15 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki.
- Nałożyć ponownie przystawkę Varoma, w której znajduje się kurczak, gotować kolejne20-25 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie ryż przepłukać pod zimną, bieżącą wodą, dokładnie odsączyć i przełożyć do dużej miski. Ugotowanego kurczaka przełożyć z worka do pieczenia do dolnej części przystawki Varoma umieszczonej nad drugą miską, aby odsączyć soki, następnie przełożyć mięso do miski z ryżem.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z ryżem i kurczakiem, odważyć do niej fasolę i kukurydzę, dodać przygotowaną wcześniej salsę, całość dokładnie wymieszać kopystką, odstawić do lodówki na co najmniej 30 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kolendrę, czosnek i chili, rozdrobnić3 s/obr. 8.
- Dodać cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać awokado, sok z cytryny i sól, wymieszać5-7 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Sałatkę meksykańską z ryżem i kurczakiem podawać z dodatkiem guacamole.