Deprecated: Funkcja WP_Dependencies->add_data() została wywołana z argumentem, którego użycie jest przestarzałe od wersji 6.9.0! Komentarze warunkowe IE są ignorowane przez wszystkie obsługiwane przeglądarki. in /root/tygotujesz/wp-includes/functions.php on line 6131
Sałatka mocy z quinoa, awokado i szpinakiem - Przepisy na Thermomix

Sałatka mocy z quinoa, awokado i szpinakiem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
370.3 kcal /
1550.4 kJ
Kalorie
10.6 gBiałko
38.6 gWęglowodany
22 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 30 g orzechów laskowych
  • 30 g orzechów laskowych, prażonych bez skórek (patrz wskazówka)
  • 800 g wody
  • 180 g quinoa (komosy ryżowej) Melvit
  • 1 ¼
  • łyżeczki soli
  • 100 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 15 – 20 g oliwy z oliwek
  • ½ – ¾
  • łyżeczki oregano, suszonego
  • 240 – 280 g awokado (2 szt.), dojrzałego, pokrojonego w 5 mm plastry (patrz wskazówka)
  • 250 g pomidorków cherry przekrojonych na pół
  • 25 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 15 g szczypiorku, świeżego posiekanego
  • 15 g octu balsamicznego
  • ¼ – ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić5 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać quinoa i ¾ łyżeczki soli, gotować20-22 min/95°C//obr. . Ugotowaną quinoa odcedzić przez sitko o drobnych oczkach, przełożyć do dużej miski, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę i oregano, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do miski z ugotowaną quinoa, wymieszać kopystką.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z ugotowaną quinoa, odważyć do niej awokado, pomidorki, szpinak, szczypiorek i ocet, dodać pozostałą ½ łyżeczki soli i pieprz, delikatnie wymieszać kopystką. Sałatkę mocy z quinoa, awokado i szpinakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypaną rozdrobnionymi wcześniej orzechami laskowymi.
Przewijanie do góry