Sałatka rosyjska z burakami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
139 kcal /
583 kJ
Kalorie
3 gBiałko
13 gWęglowodany
8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g ogórków konserwowych pokrojonych na 3-4 cm kawałki
  • 150 g marchewki pokrojonej na 3-4 cm kawałki
  • 350 g czerwonych buraków pokrojonych na 3-4 cm kawałki
  • 500 g wody
  • 250 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na ok. 1 cm kawałki
  • 100 ggroszku zielonego, mrożonego uprzednio rozmrożonego
  • 100 g kapusty kiszonej (opcjonalnie)
  • 50 g cebuli pokrojonej w piórka
  • 2 – 3 gałązki koperku, świeżego plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 60 g oleju
  • 20 g białego octu winnego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli morskiej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć ogórki konserwowe, rozdrobnić4 s/obr. 4. Przełożyć do dużej miski na sałatkę, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić5 s/obr. 4.5. Przełożyć na wkład Varomy, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć buraki, rozdrobnić5 s/obr. 4.5. Przełożyć do koszyczka, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej ziemniaki i groszek. Włożyć wkład Varomy, gotować na parze27 min/Varoma/obr. 1.
  5. Zdjąć przystawkę Varoma, wyjąć wkład Varomy, obie części odstawić do ostudzenia na ok. 20 min. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić na głęboki talerz, aby ociekł i ostygł (patrz wskazówki). W tym czasie wylać wodę z gotowania. Na pokrywę naczynia miksującego postawić miskę z korniszonami, odważyć do niej kapustę kiszoną oraz cebulę.
  6. Do miski na sałatkę dodać warzywa z przystawki Varoma i z koszyczka, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego włożyć koperek, dodać olej, ocet i sól, rozdrobnić30 s/obr. 6. Przełożyć do miski na sałatkę, wymieszać, tak aby sos pokrył wszystkie warzywa, doprawić do smaku. Sałatkę podawać schłodzoną, udekorowaną posiekanym koperkiem.
Przewijanie do góry