Sałatka sycylijska z krewetkami
187 kcal /
785 kJKalorie
785 kJKalorie
17 gBiałko
6 gWęglowodany
10 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g czerwonej cebuli pokrojonej w 1-2 mm plastry
- 30 – 40 g czerwonego octu winnego
- 10 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
- 50 g oliwy z oliwek
- ½
- ząbka czosnku (opcjonalnie)
- 40 g soku z limonki świeżo wyciśniętego
- 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu białego, mielonego
- 300 g wody
- 500 g krewetek, surowych, obranych oczyszczonych (ok. 1 kg krewetek w pancerzach)
- 1 – 2 limonki ekologiczne, pokrojone w 2-3 mm plastry
- 1 cytryna ekologiczne, pokrojone w 2-3 mm plastry
- 200 g fenkułu pokrojonego w 1-2 mm plastry
- 400 g pomidorków cherry przekrojonych na pół
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywę naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cebulę i ocet winny. Składniki wymieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, dodać oliwę, czosnek, sok z limonki, ½ łyżeczki soli i biały pieprz, zmiksować20 s/obr. 8. Powstały sos do sałatki przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej krewetki, oprószyć je pozostałą ½ łyżeczki soli, dodać 3 plasterki limonki, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 1.
- Odsączyć cebulę przez wkład Varomy i wylać ocet z miski. Zdjąć przystawkę Varoma, włożyć wkład Varomy z cebulą, nałożyć ponownie przystawkę Varoma, gotować na parze kolejne5 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Cebulę i fenkuł ułożyć w naczyniu, w którym zostaną podane, dodać połówki pomidorów cherry i ułożyć na wierzchu krewetki. Sałatkę polać sosem do sałatki, udekorować pozostałymi plasterkami limonki. Sałatkę sycylijską z krewetkami podawać w temperaturze pokojowej lub schłodzoną.