Sałatka szopska z krojonych warzyw (TM6)
273.5 kcal /
1144.4 kJKalorie
1144.4 kJKalorie
6 gBiałko
15.2 gWęglowodany
21.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 czerwona cebula (ok. 70g), przekrojona pionowo na pół
- 1 zielona papryka bezgniazd nasiennych, pokrojona w ćwiartki
- 1 czerwona papryka bezgniazd nasiennych, pokrojona w ćwiartki
- 1 ogórek nieobrany, przekrojony wzdłuż na pół
- 150 – 200 g pomidorów, dojrzałych pokrojonych w 2 cm kostkę
- 100 g czerwonej papryki, konserwowej, pieczonej pokrojonej na 3 cm kawałki
- 100 g czarnych oliwek, bez pestek
- 5 g liści natki pietruszki, świeżych
- 100 g sera feta pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 – 3 łyżki białego octu winnego
👨🍳 Przygotowanie
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć cebulę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojoną cebulę pozostawić w pojemniku.
- Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo zieloną paprykę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojone warzywa pozostawić w pojemniku.
- Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo czerwoną paprykę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojone warzywa pozostawić w pojemniku.
- Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo ogórek. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Cienko. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego. Pokrojone warzywa przełożyć do dużej miski.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z sałatką, odważyć do niej pomidory, paprykę konserwową i oliwki, delikatnie wymieszać, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do miski z sałatką, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ser feta, rozdrobnić2 s/obr. 5. Przełożyć do miski z sałatką. Sałatkę oprószyć solą i pieprzem, następnie skropić oliwą i octem. Sałatkę szopską z krojonych warzyw podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań głównych, np. grillowanych mięs.