Sałatka szopska z krojonych warzyw (TM6)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
273.5 kcal /
1144.4 kJ
Kalorie
6 gBiałko
15.2 gWęglowodany
21.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 czerwona cebula (ok. 70g), przekrojona pionowo na pół
  • 1 zielona papryka bezgniazd nasiennych, pokrojona w ćwiartki
  • 1 czerwona papryka bezgniazd nasiennych, pokrojona w ćwiartki
  • 1 ogórek nieobrany, przekrojony wzdłuż na pół
  • 150 – 200 g pomidorów, dojrzałych pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 100 g czerwonej papryki, konserwowej, pieczonej pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 100 g czarnych oliwek, bez pestek
  • 5 g liści natki pietruszki, świeżych
  • 100 g sera feta pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 – 3 łyżki białego octu winnego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć cebulę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojoną cebulę pozostawić w pojemniku.
  2. Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo zieloną paprykę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojone warzywa pozostawić w pojemniku.
  3. Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo czerwoną paprykę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojone warzywa pozostawić w pojemniku.
  4. Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo ogórek. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Cienko. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego. Pokrojone warzywa przełożyć do dużej miski.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z sałatką, odważyć do niej pomidory, paprykę konserwową i oliwki, delikatnie wymieszać, odstawić.
  6. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do miski z sałatką, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego włożyć ser feta, rozdrobnić2 s/obr. 5. Przełożyć do miski z sałatką. Sałatkę oprószyć solą i pieprzem, następnie skropić oliwą i octem. Sałatkę szopską z krojonych warzyw podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań głównych, np. grillowanych mięs.
Przewijanie do góry