Sałatka szwedzka z krojonych ogórków (TM5)
255.1 kcal /
1067.2 kJKalorie
1067.2 kJKalorie
3.2 gBiałko
38.6 gWęglowodany
10.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1400 g ogórkówgruntowych nieobranych, z odciętymi końcami
- 150 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w ćwiartki
- 150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 150 g marchewki z odciętymi końcami
- 2 ząbki czosnku
- 500 g wody
- 250 g octu, białego 10%
- 50 g oleju
- 100 g cukru
- 20 g soli
- 2 łyżeczki białejgorczycy
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe, suszone
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej ogórki, paprykę, cebulę i marchewkę, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną marchewkę. Używając popychacza, zetrzeć grubo15 s/obr. 4. Startą marchewkę pozostawić w pojemniku.
- Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną cebulę. Używając popychacza, pokroić grubo15 s/obr. 4. Starte i pokrojone warzywa pozostawić w pojemniku.
- Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną paprykę. Używając popychacza, pokroić grubo15 s/obr. 4. Starte i pokrojone warzywa przełożyć do dużej miski, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć ½ odważonych ogórków. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Zawartość pojemnika przełożyć do miski z pokrojonymi i startymi warzywami, odstawić.
- Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pozostałe odważone ogórki. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego. Zawartość pojemnika przełożyć do miski z pokrojonymi i startymi warzywami, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wodę, ocet, olej, cukier, sól, gorczycę, liście laurowe i ziele angielskie, gotować8 min/100°C/obr. 1. Zalewę przelać do miski z warzywami, dokładnie wymieszać, odstawić na ok. 2 godz. W tym czasie warzywa zmniejszą swoją objętość i puszczą dużo płynu.
- Zamarynowane warzywa przełożyć do 5 wyparzonych słoików z pokrywką typu twist-off (500 ml każdy, patrz wskazówka), ciasno ułożyć. Płyn pozostały w misce przelać do słoików tak, aby całkowicie zakrył warzywa (w razie potrzeby uzupełnić przegotowaną wodą). Słoiki zakręcić i zapasteryzować (patrz wskazówka). Odstawić na min. 2 dni do zamarynowania. Sałatkę szwedzką z krojonych ogórków podawać jako dodatek do przekąsek lub dań głównych.