Sałatka szwedzka z krojonych ogórków (TM6)

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
255.1 kcal /
1067.2 kJ
Kalorie
3.2 gBiałko
38.6 gWęglowodany
10.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1400 g ogórkówgruntowych nieobranych, z odciętymi końcami
  • 150 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w ćwiartki
  • 150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 150 g marchewki z odciętymi końcami
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g wody
  • 250 g octu, białego 10%
  • 50 g oleju
  • 100 g cukru
  • 20 g soli
  • 2 łyżeczki białejgorczycy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe, suszone

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej ogórki, paprykę, cebulę i marchewkę, odstawić.
  2. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną marchewkę. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Grubo. Startą marchewkę pozostawić w pojemniku.
  3. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną cebulę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Starte i pokrojone warzywa pozostawić w pojemniku.
  4. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną paprykę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Starte i pokrojone warzywa przełożyć do dużej miski, odstawić.
  5. Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć ½ odważonych ogórków. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Zawartość pojemnika przełożyć do miski z pokrojonymi i startymi warzywami, odstawić.
  6. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pozostałe odważone ogórki. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego. Zawartość pojemnika przełożyć do miski z pokrojonymi i startymi warzywami, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  8. Dodać wodę, ocet, olej, cukier, sól, gorczycę, liście laurowe i ziele angielskie, gotować8 min/100°C/obr. 1. Zalewę przelać do miski z warzywami, dokładnie wymieszać, odstawić na ok. 2 godz. W tym czasie warzywa zmniejszą swoją objętość i puszczą dużo płynu.
  9. Zamarynowane warzywa przełożyć do 5 wyparzonych słoików z pokrywką typu twist-off (500 ml każdy, patrz wskazówka), ciasno ułożyć. Płyn pozostały w misce przelać do słoików tak, aby całkowicie zakrył warzywa (w razie potrzeby uzupełnić przegotowaną wodą). Słoiki zakręcić i zapasteryzować (patrz wskazówka). Odstawić na min. 2 dni do zamarynowania. Sałatkę szwedzką z krojonych ogórków podawać jako dodatek do przekąsek lub dań głównych.
Przewijanie do góry