Sałatka śródziemnomorska z kuskusem
411.7 kcal /
1723.5 kJKalorie
1723.5 kJKalorie
12 gBiałko
44.8 gWęglowodany
21 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Dressing: 2 – 3
- ząbki czosnku
- 2 – 3 gałązki oregano, świeżego
- 10 liści bazylii, świeżych
- 80 – 100 g oliwy z oliwek
- 30 – 50 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 2 – 3 szczypty soli morskiej,gruboziarnistej
- 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego
- Sałatka: 40
- g orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych solonych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 40 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 20 – 30 g czarnych oliwek, bez pestek odsączonych z zalewy, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 500 g wody
- 300 g dyni mrożonej, uprzednio rozmrożonej, pokrojonej na kawałki (ok. 1 cm)
- 150 g zielonegogroszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
- 120 g kaszy kuskus
- 150 g wody wrzącej, do zalania kaszy kuskus
- 1 cebula szalotka pokrojoną w piórka (ok. 30g)
- 10 liści kolendry, świeżej drobno posiekanych
- 100 g liści szpinaku baby, świeżych bez ogonków
- 400 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
- 200 g ogórka zielonego, pokrojonego na ok. 1 cm kawałki
- 250 g pomidorów cherry, przekrojonych na pół
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek, oregano i bazylię, rozdrobnić4 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i miód, wymieszać15 s/obr. 6. Dressing przelać do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć orzechy i oliwki, rozdrobnić7 s/obr. 5. Składniki przełożyć do osobnego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej dynię i zielony groszek, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowaną dynię z zielonym groszkiem pozostawić do ostudzenia. Na pokrywę naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kaszę kuskus, dodać wrzącą wodę, wymieszać widelcem, odstawić.
- Do miski, w której znajduje się kasza kuskus, dodać ugotowaną dynię z zielonym groszkiem, wcześniej rozdrobnione orzechy z oliwkami, cebulkę i kolendrę. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z warzywami i kuskusem, oważyć do niej szpinak, ciecierzycę, ogórka i pomidory. Sałatkę polać dressingiem, przemieszać kopystką, aby składniki się połączyły. Sałatkę śródziemnomorską z kuskusem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną połówkami orzechów i oliwek.