Sałatka tabbouleh

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
180.1 kcal /
753.4 kJ
Kalorie
4 gBiałko
22.8 gWęglowodany
9.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 40 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
  • 10 g liści mięty pieprzowej, świeżych
  • 1000 g wody
  • 2 ½
  • łyżeczki soli
  • 70 g oliwy z oliwek
  • 200 g kaszy bulgur
  • 30 g cebuli dymki przekrojonej na pół, tylko biała część
  • 400 g pomidorów pokrojonych w ćwiartki
  • 100 g ogórka pokrojonego na kawałki
  • 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 10 g szczypiorku, świeżego drobno pokrojonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i miętę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1,5 łyżeczki soli i 20 g oliwy. Włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę bulgur, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek za pomocą kopystki. Kaszę przełożyć z koszyczka do miski, odstawić do ostudzenia na ok. 1 godz. Umyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę dymkę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Dodać pomidory i ogórek, rozdrobnić4 s/obr. 4. Składniki odsączyć przez koszyczek i przełożyć do naczynia, w którym znajduje się kasza bulgur, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 50 g oliwy, sok z cytryny, dodać sól i pieprz, wymieszać12 s/obr. 3. Powstały sos wlać do miski, w której znajduje się kasza i warzywa.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z kaszą, warzywami i sosem, odważyć do niej szczypiorek, dodać rozdrobnione wcześniej zioła, dokładnie wymieszać kopystką. Sałatkę tabbouleh podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry