Sałatka warzywna; Gulasz z żółtej soczewicy; Wegański mus czekoladowy

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
976.8 kcal /
4086.7 kJ
Kalorie
27.8 gBiałko
108.5 gWęglowodany
60.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Gulasz z żółtej soczewicy: 120
  • g żółtej soczewicy, suszonej
  • 200 g marchewki pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 150 g korzenia selera pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 100 g ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 200 g cebuli przekrojonej na pół
  • 50 g daktyli Medjool, bez pestek przekrojonych na pół
  • 50 g daktyli, suszonych, bez pestek przekrojonych na pół, miękkich (patrz wskazówka)
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 3 ząbki czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżka przyprawygaram masala (patrz wskazówka)
  • 240 – 280 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej (1 puszka), zalewę zachować
  • 100 – 120 g pomidora pokrojonego na kawałki
  • 60 g jarmużu tylko liście, bez twardych części, pokrojonego na kawałki
  • 50 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 600 g wody
  • 450 g mleczka kokosowego
  • ½
  • łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • Wegański mus czekoladowy: 120
  • ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao wegańskiej, pokrojonej na kawałki
  • 80 g daktyli Medjool, bez pestek przekrojonych na pół
  • 80 g daktyli, suszonych, bez pestek przekrojonych na pół, miękkich (patrz wskazówka)
  • 50 g oleju kokosowego
  • Sałatka warzywna: 60
  • g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 60 g cebuli przekrojonej na pół
  • 150 g zielonegogroszku, konserwowego odsączonego
  • 25 g kaparów, konserwowych odsączonych
  • 60 – 80 g majonezu, wegańskiego (patrz wskazówka)
  • 1 – 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego soczewicę, bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą (patrz wskazówka), odstawić.
  2. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć marchewkę, seler i ziemniaki, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, rozdrobnić3-5 s/obr. 5. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
  3. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę, daktyle, chili i czosnek, dodać oliwę i przyprawę garam masala, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  4. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać opłukaną soczewicę, ciecierzycę, pomidor, jarmuż, wodę, mleczko kokosowe, kurkumę, sól, pieprz i koncentrat bulionu warzywnego. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Nałożyć przystawkę Varoma z rozdrobnionymi warzywami. Ustawić20 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie przygotować wegański mus czekoladowy.
  5. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix.Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać zachowaną zalewę z ciecierzycy z puszki (aquafabę), ubijać3 min/obr. 3.Zdjąć motylek.Pianę przełożyć do miski. Odstawić do lodówki.
  6. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć czekoladę i daktyle, rozdrobnić6 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać olej, podgrzewać3 min/50°C/obr. 1, następnie zmiksować10 s/obr. 10. Przełożyć do miski z ubitą pianą, delikatnie wymieszać kopystką do połączenia składników. Przełożyć do 4 miseczek, odstawić do lodówki do momentu podania. Umyć naczynie miksujące.
  8. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  9. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  10. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać ugotowane na parze warzywa, groszek, kapary, majonez, musztardę, sól i pieprz, wymieszać5 s//obr. 3. Sałatkę warzywną podawać jako przystawkę. Gulasz z żółtej soczewicy udekorować kolendrą i podawać jako danie główne. Wegański mus czekoladowy podawać jako deser.
Przewijanie do góry