Sałatka warzywna; Gulasz z żółtej soczewicy; Wegański mus czekoladowy
976.8 kcal /
4086.7 kJKalorie
4086.7 kJKalorie
27.8 gBiałko
108.5 gWęglowodany
60.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Gulasz z żółtej soczewicy: 120
- g żółtej soczewicy, suszonej
- 200 g marchewki pokrojonej na 3 cm kawałki
- 150 g korzenia selera pokrojonego na 3 cm kawałki
- 100 g ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki
- 200 g cebuli przekrojonej na pół
- 50 g daktyli Medjool, bez pestek przekrojonych na pół
- 50 g daktyli, suszonych, bez pestek przekrojonych na pół, miękkich (patrz wskazówka)
- 1 czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 3 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 1 łyżka przyprawygaram masala (patrz wskazówka)
- 240 – 280 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej (1 puszka), zalewę zachować
- 100 – 120 g pomidora pokrojonego na kawałki
- 60 g jarmużu tylko liście, bez twardych części, pokrojonego na kawałki
- 50 g liści szpinaku baby, świeżych
- 600 g wody
- 450 g mleczka kokosowego
- ½
- łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- Wegański mus czekoladowy: 120
- ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao wegańskiej, pokrojonej na kawałki
- 80 g daktyli Medjool, bez pestek przekrojonych na pół
- 80 g daktyli, suszonych, bez pestek przekrojonych na pół, miękkich (patrz wskazówka)
- 50 g oleju kokosowego
- Sałatka warzywna: 60
- g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 60 g cebuli przekrojonej na pół
- 150 g zielonegogroszku, konserwowego odsączonego
- 25 g kaparów, konserwowych odsączonych
- 60 – 80 g majonezu, wegańskiego (patrz wskazówka)
- 1 – 2 łyżeczki musztardy Dijon
- ¼
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego soczewicę, bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą (patrz wskazówka), odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć marchewkę, seler i ziemniaki, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, rozdrobnić3-5 s/obr. 5. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę, daktyle, chili i czosnek, dodać oliwę i przyprawę garam masala, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać opłukaną soczewicę, ciecierzycę, pomidor, jarmuż, wodę, mleczko kokosowe, kurkumę, sól, pieprz i koncentrat bulionu warzywnego. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Nałożyć przystawkę Varoma z rozdrobnionymi warzywami. Ustawić20 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie przygotować wegański mus czekoladowy.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix.Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać zachowaną zalewę z ciecierzycy z puszki (aquafabę), ubijać3 min/obr. 3.Zdjąć motylek.Pianę przełożyć do miski. Odstawić do lodówki.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć czekoladę i daktyle, rozdrobnić6 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać olej, podgrzewać3 min/50°C/obr. 1, następnie zmiksować10 s/obr. 10. Przełożyć do miski z ubitą pianą, delikatnie wymieszać kopystką do połączenia składników. Przełożyć do 4 miseczek, odstawić do lodówki do momentu podania. Umyć naczynie miksujące.
- Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać ugotowane na parze warzywa, groszek, kapary, majonez, musztardę, sól i pieprz, wymieszać5 s//obr. 3. Sałatkę warzywną podawać jako przystawkę. Gulasz z żółtej soczewicy udekorować kolendrą i podawać jako danie główne. Wegański mus czekoladowy podawać jako deser.