Sałatka z białą fasolą, jajkami i małżami
278.1 kcal /
1164.3 kJKalorie
1164.3 kJKalorie
20.2 gBiałko
24.5 gWęglowodany
14.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1000 g małży venus świeżych mrożonych
- 1000 g małży sercówek świeżych mrożonych
- 300 g wody plus dodatkowa ilość do namoczenia małży
- 2 łyżeczki soli
- 100 – 120 g cebul dymek tylko białe cześci, przekrojonych na pół
- 100 g zielonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 100 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 100 g oliwy z oliwek extra vergine
- 4 – 5 łyżek białego octu winnego
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1100 – 1200 g białej fasoli, z puszki (4 opakowania), odsączonej z zalewy
- 100 g zielonych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół
- 4 łyżki szczypiorku, świeżego z cebuli dymki, posiekanego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej małże. Małże zalać wodą tak, aby były w całości przykryte, dodać 1 łyżeczkę soli, odstawić na min. 1 godz., aby oczyścić je z piasku. W tym czasie przygotować paprykowy dressing.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę dymkę, zieloną paprykę i czerwoną paprykę, dodać oliwę, ocet i pozostałą 1 łyżeczkę soli, rozdrobnić3 s/obr. 5. Paprykowy dressing przelać do innego naczynia, odstawić do lodówki. Namoczone małże przepłukać pod bieżącą wodą. Małże, które się nie otworzyły, wyrzucić, pozostałe przełożyć do dolnej części przystawki Varoma.
- Do naczynia miksującego wlać 300 g wody, nałożyć przystawkę Varoma, w której znajdują się małże, gotować15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, małże odstawić do ostudzenia na 15 min, następnie usunąć muszle, a mięso przełożyć do osobnego naczynia. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć jajka, rozdrobnić3 s/obr. 3. Przełożyć do dużej miski.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, w której znajdują się jajka, odważyć do niej fasolę i oliwki, dodać paprykowy dressing, mięso małży i posiekany szczypiorek, dokładnie wymieszać kopystką.
- Sałatkę z białą fasolą i małżami podawać schłodzoną.