Sałatka z bobu i pomidorków z cytrynowym winegretem
128.2 kcal /
536.7 kJKalorie
536.7 kJKalorie
6.8 gBiałko
15.3 gWęglowodany
5.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżka musztardy
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1000 g wody
- 500 g bobu, świeżego
- 12 pomidorków cherry przekrojonych na pół
- 12 mini kolb kukurydzy, konserwowych przekrojonych na pół
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8.
- Dodać oliwę, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz, wymieszać30 s/obr. 4. Sos przelać do miski.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować8 min/100°C/obr. .
- Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, umieścić w nim bób, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 1.
- Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić do przestudzenia, następnie obrać bób z łupin. Obrany bób przełożyć do miski z winegretem. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Sałatkę udekorować pomidorkami cherry i kolbami kukurydzy, dokładnie wymieszać kopystką.
- Sałatkę z bobu i pomidorków podawać bezpośrednio po przygotowaniu.