Sałatka z brokułu i awokado z siemieniem lnianym

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
334.5 kcal /
1401 kJ
Kalorie
14.5 gBiałko
16.5 gWęglowodany
26.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Sałatka: 10 – 15
  • g siemienia lnianego
  • 10 g liści natki pietruszki, świeżych
  • 300 g wody
  • 300 – 400 g różyczek brokułu
  • 280 – 300 g awokado (2 szt.), pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 200 g sera typu feta pokrojonego w 1-2 cm kostkę
  • Dressing: 50
  • g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 20 g jogurtu naturalnego
  • 10 g octu balsamicznego
  • 10 g miodu, płynnego
  • ¼
  • łyżeczki kolendry, mielonej (opcjonalnie)
  • 1 szczypta chili, mielonego
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać siemię lniane, zmielić20 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do naczynia z siemieniem, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej brokuł, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, brokuł przełożyć do miski do sałatki. Opróżnić naczynie miksujące.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z brokułem, odważyć do niej awokado i fetę, odstawić na 15-20 min do przestudzenia brokułu. W tym czasie przygotować dressing.
  5. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać oliwę, jogurt, ocet, miód, kolendrę, chili, pieprz i sól, wymieszać10 s/obr. 3. Dressing przelać do miski z brokułem, awokado i fetą, delikatnie wymieszać kopystką. Posypać rozdrobnioną natką pietruszki i zmielonym siemieniem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry