Sałatka z burakami i gruszką
432 kcal /
1808 kJKalorie
1808 kJKalorie
12 gBiałko
36 gWęglowodany
28 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 20 g orzechów włoskich, łuskanych
- 2 – 3 gałązki mięty, świeżej tylko liście
- 20 g oleju z pestek winogron
- 20 g oliwy z oliwek
- 15 g octu balsamicznego
- 20 g wody
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka erytrytolu ksylitolu (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka miodu
- ¼
- łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 250 g czerwonych buraków,gotowanych pokrojonych na kawałki
- 1 łyżka pestek dyni
- 80 g sera feta pokruszonego
- 150 g mieszanki sałat
- ½
- gruszki dojrzałej, ze skórką, pokrojonej w 2-3 mm plastry
- ½
- granatu tylko pestki, do posypania
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić3 s/obr. 4.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć miętę, rozdrobnić3 s/obr. 7. Miętę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, ocet, wodę, musztardę, erytrytol, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 4. Dressing przelać do miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć buraki, rozdrobnić3 s/obr. 4. Przełożyć do miski z dressingiem, wymieszać kopystką, odstawić na 15 min. W tym czasie na kuchence, na suchej patelni, uprażyć rozdrobnione orzechy włoskie i pestki dyni.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej ser, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić trzecią miskę, odważyć do niej mieszankę sałat. Sałatę rozłożyć równomiernie na 2 talerzach, na wierzchu ułożyć buraki z dressingiem i plastry gruszki. Sałatkę posypać serem, pestkami granatu i uprażonymi orzechami i pestkami dyni. Sałatkę z burakami i gruszką podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
