Sałatka z buraków i papryki do słoików (TM6)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
336.3 kcal /
1407.2 kJ
Kalorie
7.5 gBiałko
66 gWęglowodany
6.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1500 g czerwonych buraków nieobranych, w całości
  • 400 g czerwonych papryk bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • 150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 150 g wody
  • 150 g octu, białego 10%
  • 20 g oleju
  • 80 g cukru
  • 15 g soli
  • 4 – 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe, suszone

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej buraki. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć (patrz wskazówka). Piec 1-1½ godz., w zależności od wielkości buraków. Upieczone buraki odstawić do całkowitego ostudzenia, następnie obrać i pokroić na kawałki, które zmieszczą się do szerokiej części podajnika nakładki krojącej.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej paprykę i cebulę, odstawić.
  4. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć ½ pokrojonych buraków. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Grubo. Starte buraki przełożyć do dużego garnka, odstawić.
  5. Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pozostałe pokrojone buraki. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Grubo. Zawartość pojemnika przełożyć do garnka ze startymi wcześniej burakami, odstawić.
  6. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną cebulę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojoną cebulę pozostawić w pojemniku.
  7. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną paprykę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego. Zawartość pojemnika przełożyć do garnka ze startymi wcześniej burakami, odstawić.
  8. Do naczynia miksującego wlać wodę, ocet i olej, dodać cukier, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe, gotować6 min/100°C/obr. 1. Zalewę przelać do garnka z pokrojonymi i startymi warzywami, wymieszać kopystką.
  9. Na kuchence, na średniej mocy palnika gotować warzywa w zalewie 10-12 min od momentu zagotowania, od czasu do czasu mieszając. Przełożyć do 4 wyparzonych słoików z pokrywką typu twist-off (ok. 500 ml każdy, patrz wskazówka), dociskając sałatkę łyżką. Słoiki szczelnie zamknąć i zapasteryzować (patrz wskazówka). Sałatkę z buraków i papryki do słoików podawać jako dodatek do dań głównych.
Przewijanie do góry