Sałatka z ciecierzycy

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
470 kcal /
1971 kJ
Kalorie
8 gBiałko
20.4 gWęglowodany
16.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Sałatka: 500
  • g wody
  • 200 – 250 g liści szpinaku, świeżych
  • 250 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • Sos: 25
  • g czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych (ok. 1 szt.)
  • 2 ząbki czosnku
  • 45 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 70 g oliwy z oliwek
  • 1 – 2 łyżki octu balsamicznego
  • 500 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej
  • 250 g pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej szpinak. Włożyć wkład Varomy, odważyć do niego fasolkę, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 1. Szpinak opłukać zimną wodą, odstawić do ostygnięcia. Jeżeli fasolka jest nadal twarda należy zdjąć ją z wkładu Varomy i przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, gotować na parze kolejne10 min/Varoma/obr. 1. Opróżnić naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć papryczkę chili, czosnek, cebulę, kmin rzymski, sól i pieprz, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać 40 g oliwy, dusić2 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać 30 g oliwy i ocet balsamiczny, rozdrobnić25 s/obr. 5-10 stopniowo zwiększając obroty.Sos odstawić do ostygnięcia.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ciecierzycę i pomidory. Dodać ugotowane na parze szpinak i fasolkę, całość polać sosem, wymieszać. Sałatkę z ciecierzycy podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry