Sałatka z ciecierzycy
470 kcal /
1971 kJKalorie
1971 kJKalorie
8 gBiałko
20.4 gWęglowodany
16.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sałatka: 500
- g wody
- 200 – 250 g liści szpinaku, świeżych
- 250 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- Sos: 25
- g czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych (ok. 1 szt.)
- 2 ząbki czosnku
- 45 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 70 g oliwy z oliwek
- 1 – 2 łyżki octu balsamicznego
- 500 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej
- 250 g pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej szpinak. Włożyć wkład Varomy, odważyć do niego fasolkę, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 1. Szpinak opłukać zimną wodą, odstawić do ostygnięcia. Jeżeli fasolka jest nadal twarda należy zdjąć ją z wkładu Varomy i przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, gotować na parze kolejne10 min/Varoma/obr. 1. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć papryczkę chili, czosnek, cebulę, kmin rzymski, sól i pieprz, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 40 g oliwy, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać 30 g oliwy i ocet balsamiczny, rozdrobnić25 s/obr. 5-10 stopniowo zwiększając obroty.Sos odstawić do ostygnięcia.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ciecierzycę i pomidory. Dodać ugotowane na parze szpinak i fasolkę, całość polać sosem, wymieszać. Sałatkę z ciecierzycy podawać bezpośrednio po przygotowaniu.