Sałatka z czerwonej fasoli, brokułu i pestek dyni
285.5 kcal /
1195.3 kJKalorie
1195.3 kJKalorie
12 gBiałko
26.5 gWęglowodany
18.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sałatka: 1100
- g wody
- 350 – 400 g różyczek brokułu (z 1 szt.), pokrojonych na 3-4 cm kawałki
- 300 g sałaty lodowej pokrojonej na 8 cm kawałki
- 30 – 40 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 220 – 240 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej
- 220 – 240 g czarnej fasoli, z puszki odsączonej
- 250 – 300 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- Dressing: 10
- g musztardy miodowej
- 40 g oliwy z oliwek
- 20 g syropu klonowego
- 20 g octu balsamicznego
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki bazylii, suszonej (opcjonalnie)
- Serwowanie: 4
- łyżki pestek dyni (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 500 g wody. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej brokuł, gotować na parze13-15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, brokuł, przełożyć do miski, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć sałatę, dodać pozostałe 600 g wody, rozdrobnić4 s/obr. 4. Sałatę odsączyć dokładnie z wody przez dolną część przystawki Varoma, przełożyć do miski z brokułem, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do miski z warzywami, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z warzywami, odważyć do niej fasolę i pomidorki koktajlowe, delikatnie wymieszać kopystką, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć musztardę, dodać oliwę, syrop klonowy, ocet balsamiczny, sól i bazylię, wymieszać20 s/obr. 4.
- Sałatkę z czerwonej fasoli i brokułu podawać polaną dressingiem i posypaną pestkami dyni.