Sałatka z czerwonej fasoli, brokułu i pestek dyni

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
285.5 kcal /
1195.3 kJ
Kalorie
12 gBiałko
26.5 gWęglowodany
18.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Sałatka: 1100
  • g wody
  • 350 – 400 g różyczek brokułu (z 1 szt.), pokrojonych na 3-4 cm kawałki
  • 300 g sałaty lodowej pokrojonej na 8 cm kawałki
  • 30 – 40 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 220 – 240 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej
  • 220 – 240 g czarnej fasoli, z puszki odsączonej
  • 250 – 300 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • Dressing: 10
  • g musztardy miodowej
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 20 g syropu klonowego
  • 20 g octu balsamicznego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki bazylii, suszonej (opcjonalnie)
  • Serwowanie: 4
  • łyżki pestek dyni (patrz wskazówka)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać 500 g wody. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej brokuł, gotować na parze13-15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, brokuł, przełożyć do miski, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć sałatę, dodać pozostałe 600 g wody, rozdrobnić4 s/obr. 4. Sałatę odsączyć dokładnie z wody przez dolną część przystawki Varoma, przełożyć do miski z brokułem, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do miski z warzywami, odstawić.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z warzywami, odważyć do niej fasolę i pomidorki koktajlowe, delikatnie wymieszać kopystką, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć musztardę, dodać oliwę, syrop klonowy, ocet balsamiczny, sól i bazylię, wymieszać20 s/obr. 4.
  6. Sałatkę z czerwonej fasoli i brokułu podawać polaną dressingiem i posypaną pestkami dyni.
Przewijanie do góry