Sałatka z czerwonych buraków i jabłek
309 kcal /
1297 kJKalorie
1297 kJKalorie
5.2 gBiałko
21.9 gWęglowodany
24.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 5 g koperku, świeżego tylko liście
- 30 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 1 ząbek czosnku
- 850 g wody
- 500 g czerwonych buraków całych, średniej wielkości, nieobranych
- 130 g jabłek pokrojonych w ćwiartki, bezgniazd nasiennych
- ½
- łyżeczki soli
- 3 – 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 55 g jogurtu typugreckiego
- 25 g majonezu
- 15 g oliwy z oliwek
- 5 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 1 łyżka octu jabłkowego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, orzechy i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego buraki, gotować35 min/100°C/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ugotowane buraki odstawić do ostudzenia. Ostudzone buraki obrać i pokroić w ćwiartki. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć jabłka i ugotowane buraki, rozdrobnić3 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać rozdrobniony koperek z orzechami i czosnkiem, sól, pieprz, jogurt i majonez, dodać oliwę, sok z cytryny i ocet, przemieszać kopystką, wymieszać15 s/obr. 2.5. Sałatkę przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 1 godz. Sałatkę z czerwonych buraków i jabłek podawać jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie.
