Sałatka z indykiem i fasolką szparagową

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
346 kcal /
1448 kJ
Kalorie
26 gBiałko
2 gWęglowodany
26 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • ½
  • łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ziół włoskich, mieszanych, suszonych
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
  • 80 g oliwy z oliwek
  • 20 g octu balsamicznego
  • 500 g wody
  • 300 – 350 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej bez twardych końcówek
  • 400 g piersi z indyka, bez skóry, bez kości pokrojonej w paski (1 x 5 cm)
  • pomidor śliwkowy pokrojony w ćwiartki, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać sól, zioła, dodać oliwę i ocet, wymieszać20 s/obr. 4. Przelać do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego fasolkę. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej indyka, gotować na parze20-25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ugotowaną fasolkę z indykiem przełożyć do miski, polać dressingiem, dokładnie wymieszać kopystką i udekorować pomidorami. Sałatkę z indykiem i fasolką szparagową podawać na ciepło.
Przewijanie do góry