Sałatka z jabłkiem i koprem włoskim
292.3 kcal /
1222.8 kJKalorie
1222.8 kJKalorie
10.5 gBiałko
32.5 gWęglowodany
14.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 20 g ziaren sezamu, białego
- 1 bulwa kopru włoskiego (ok. 200g), z liśćmi, pokrojona na kawałki
- 1 jabłko, czerwone (ok. 200g), bezgniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
- 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
- ½
- pęczka trybuli, świeżej z delikatnymi łodygami i liśćmi, pokrojonej na kawałki
- ½
- pęczka natki pietruszki, świeżej z delikatnymi łodygami i liśćmi, pokrojonej na kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- 20 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- ¾ – 1
- łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 240 – 265 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej (z 1 puszki)
- 100 g sera feta pokruszonego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić patelnię, odważyć na nią sezam. Na kuchence, na suchej patelni uprażyć odważony sezam, odstawić do ostudzenia.
- Do naczynia miksującego włożyć koper włoski, jabłko i marchewkę, dodać uprażony sezam, trybulę, oliwę, sok z pomarańczy, sól i pieprz, rozdrobnić7 s/obr. 4.5.
- Dodać ciecierzycę i fetę. Przełożyć do miski do sałatki, wymieszać kopystką. W razie potrzeby doprawić do smaku. Sałatkę z jabłkiem i koprem włoskim podawać bezpośrednio po przygotowaniu.