Sałatka z kalafiora, pomidorów, migdałów i oliwek

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
168 kcal /
703 kJ
Kalorie
6.8 gBiałko
15.6 gWęglowodany
11.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 300 g różyczek kalafiora
  • 300 g kalafiora podzielonego na różyczki
  • 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 – 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 10 g migdałów, blanszowanych
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 g czarnych oliwek, bez pestek
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 200 g pomidorów bez skórki igniazd nasiennych, pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 200 g krojonych pomidorów, z puszki dobrze odsączonych z zalewy

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć 300 g kalafiora, rozdrobnić3 s/obr. 3. Przełożyć do dużej miski.
  2. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 300 g kalafiora, rozdrobnić3 s/obr. 3. Przełożyć do miski z rozdrobnionym wcześniej kalafiorem. Kalafior polać sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, wymieszać, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć migdały i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 7.
  4. Dodać oliwki, rozdrobnić3 s/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać oliwę i pomidory, dusić4 min/120°C//obr. .
  6. Dodać rozdrobniony wcześniej kalafior, wymieszać1 min//obr. 2. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę z kalafiora, pomidorów, migdałów i oliwek podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub schłodzoną w lodówce.
Przewijanie do góry