Sałatka z komosą ryżową, młodą marchewką i soczewicą

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
414.7 kcal /
1736.3 kJ
Kalorie
15 gBiałko
55.3 gWęglowodany
18.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Sałatka: 1200
  • g wody
  • 100 g zielonej soczewicy, suszonej
  • 300 g młodej marchewki przekrojonej wzdłuż na pół
  • 120 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 100 g mieszanki młodych sałat
  • 60 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych, pokrojonych w paski
  • 30 g żurawiny, suszonej
  • Sos klonowo-balsamiczny: 40
  • g oliwy z oliwek
  • 10 g soku z cytryny
  • 15 g octu balsamicznego
  • 20 g syropu klonowego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
  • Serwowanie: 4
  • łyżki orzeszków piniowych (patrz wskazówka)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego soczewicę. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej młode marchewki, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  2. Do koszyczka dodać komosę ryżową. Na pokrywę naczynia miksujące nałożyć ponownie dolną część przystawki Varoma, gotować na parze12-14 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, marchewki przełożyć do miski. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, komosę z soczewicą przełożyć do miski z marchewkami, odstawić na ok. 15 min do przestudzenia. Opróżnić naczynie miksujące.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z komosą ryżową i soczewicą, odważyć do do niej mieszankę sałat, suszone pomidory, żurawinę, wymieszać kopystką, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać oliwę, sok z cytryny, ocet balsamiczny, syrop klonowy, dodać sól, pieprz i zioła prowansalskie, wymieszać10 s/obr. 3.
  5. Sałatkę z młodą marchewką, komosą ryżową i soczewicą podawać polaną sosem klonowo-balsamicznym i posypaną orzeszkami piniowymi.
Przewijanie do góry