Sałatka z komosy ryżowej z kurczakiem i pesto
543.8 kcal /
2275.2 kJKalorie
2275.2 kJKalorie
39.7 gBiałko
41.1 gWęglowodany
24.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g truskawek, świeżych przekrojonych na pół
- 100 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 200 g komosy ryżowej (quinoa)
- 1000 g wody
- 1 ½
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilosó do oprószenia
- 70 g oliwy z oliwek plus 1 tyzka dogotowania
- 400 – 600 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w 1 cm kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 20 g bazylii, świeżej tylko liscie, plus dodatkowa ilos do dekoracji
- 2 łyżki migdałów, w słupkach plus dodatkowa ilosc do dekoracji
- 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej truskawki i pomidorki koktajlowe, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić sitko o drobnych oczkach, odważyć do niego komosę ryżową, opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do koszyczka, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać ½ łyżeczki soli i 1 łyżkę oliwy, włożyć koszyczek z komosą ryżową, przemieszać kopystką. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej kurczaka, oprószyć solą, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ugotowaną komosę ryżową przełożyć do dużej miski, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowanego na parze kurczaka, rozdrobnić2-3 s//obr. 4. Rozdrobnionego kurczaka przełożyć do miski z komosą, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać 70 g oliwy, bazylię, migdały, sok z cytryny, pozostałą 1 łyżeczkę soli i pieprz, rozdrobnić15 s/obr. 10. Pesto przełożyć do dużej miski z szarpanym kurczakiem i komosą ryżową, dodać odważone truskawki i pomidorki koktajlowe, wymieszać kopystką. Sałatkę z komosy ryżowej z kurczakiem i pesto podawać udekorowaną migdałami i świeżą bazylią.