Sałatka z kurczakiem i żurawiną
232.7 kcal /
974.2 kJKalorie
974.2 kJKalorie
17 gBiałko
18.2 gWęglowodany
10.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g wody
- 400 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego na ok. 2 cm kawałki
- ½
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
- 30 g migdałów, w słupkach
- 100 g jogurtu naturalnego
- 50 g majonezu
- 100 g jabłka, zielonego bezgniazd nasiennych, pokrojonego w ćwiartki
- 60 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 80 g selera naciowego (2 łodygi), pokrojonego w 2-3 cm plastry
- 70 – 100 g żurawiny, suszonej
- 15 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 4 – 5 łodyżek szczypiorku, świeżego posiekanego
- 4 – 5 gałązek estragonu, świeżego
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
- 1 sałata masłowa do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego kurczaka, oprószyć ¼ łyżeczki soli, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić do całkowitego ostudzenia na ok. 30 min. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały, prażyć bez założonej miarki6 min/120°C/obr. .
- Dodać ostudzonego kurczaka, jogurt, majonez, jabłko, cebulę, seler, żurawinę, sok z limonki, szczypiorek, pieprz i pozostałą ¼ łyżeczki soli, rozdrobnić8 s/obr. 4.5. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Sałatkę z kurczakiem i żurawiną podawać na liściach sałaty bezpośrednio po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce.
