Sałatka z łososiem, szparagami i młodymi ziemniakami

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
306 kcal /
1285 kJ
Kalorie
21 gBiałko
10 gWęglowodany
21 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • ½
  • ząbka czosnku
  • 3 gałązki koperku, świeżego tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • (opcjonalnie)
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 80 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 900 g wody
  • 250 g ziemniaków, młodych obranych, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 250 g fileta z łososia, świeżego, bez skóry (ok. 2 filety)
  • 150 g zielonych szparagów bez twardych końcówek, pokrojonych na 3-4 cm kawałki
  • 40 g botwiny, tylko liście młodej
  • 40 g mieszanki młodych sałat
  • 20 g kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek, koperek i skórkę z cytryny, rozdrobnić10 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać sok z cytryny, śmietanę, oliwę, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 4. Dressing cytrynowy przełożyć do innego naczynia, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki do momentu podania. Opłukać naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej łososia, włożyć wkład Varomy, odważyć na niego szparagi, gotować na parze16-18 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  4. Wyjąć wkład Varomy, opłukać szparagi pod zimną bieżącą wodą, aby zatrzymać proces gotowania, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Ziemniaki, szparagi i łososia odstawić na ok. 15 min do ostudzenia.
  5. Ziemniaki i szparagi przełożyć na talerz do serwowania potraw. Na talerz dodać ugotowanego na parze łososia podzielonego na kawałki, wymieszać. Na pokrywę naczynia miksującego postawić talerz do serwowania potraw z ziemniakami, szparagami i łososiem, odważyć na niego botwinę i kapary, delikatnie wymieszać.
  6. Sałatkę z łososiem, szparagami i młodymi ziemniakami podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dressingiem cytrynowym, udekorowaną koperkiem.
Przewijanie do góry