Zupa krem ze szpinaku

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
172.7 kcal /
723 kJ
Kalorie
10 gBiałko
14.8 gWęglowodany
9.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 15 – 20 g koperku, świeżego tylko liście
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 300 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 700 – 800 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszone
  • 200 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • chrzan, tarty do smaku
  • 6 jajek ugotowanych na twardo przekrojonych na pół

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać ziemniaki, rozdrobnić4 s/obr. 5.
  4. Dodać wodę i koncentrat bulionu drobiowego, gotować15 min/100°C/obr. 1.
  5. Dodać szpinak, gotować3 min/100°C/obr. 1.
  6. Dodać jogurt, gałkę muszkatołową, pieprz i sól, zmiksować1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Dodać chrzan do smaku, udekorować rozdrobnionym koperkiem i podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem jajek na twardo.
Przewijanie do góry