Zupa krem ze szpinaku
172.7 kcal /
723 kJKalorie
723 kJKalorie
10 gBiałko
14.8 gWęglowodany
9.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 15 – 20 g koperku, świeżego tylko liście
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 300 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 700 – 800 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszone
- 200 g liści szpinaku baby, świeżych
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki soli
- chrzan, tarty do smaku
- 6 jajek ugotowanych na twardo przekrojonych na pół
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ziemniaki, rozdrobnić4 s/obr. 5.
- Dodać wodę i koncentrat bulionu drobiowego, gotować15 min/100°C/obr. 1.
- Dodać szpinak, gotować3 min/100°C/obr. 1.
- Dodać jogurt, gałkę muszkatołową, pieprz i sól, zmiksować1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Dodać chrzan do smaku, udekorować rozdrobnionym koperkiem i podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem jajek na twardo.