Sałatka z mielonym kurczakiem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
185.2 kcal /
774.7 kJ
Kalorie
25.9 gBiałko
12.4 gWęglowodany
3.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 20 g ryżu białego
  • 400 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na kawałki
  • 100 g wody
  • 5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 80 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 4 cebule dymki pokrojone na 2 cm kawałki
  • 4 gałązki kolendry, świeżej tylko liście
  • 24 liści mięty, świeżych
  • 1 – 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżkę soku z limonki świeżo wyciśniętego
  • ½
  • łyżeczki chili, mielonego
  • ½
  • łyżeczki cukru
  • 100 g ogórka pokrojonego na 3 mm półplastry
  • 50 g kiełków soi, świeżych konserwowych, uprzednio odsączonych z zalewy
  • 50 g kiełków fasoli, świeżych konserwowych, uprzednio odsączonych z zalewy
  • 2 sałaty rzymskie tylko liście, bez twardych części, pokrojone na kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ryż. Ryż przełożyć na suchą, rozgrzaną patelnię, prażyć 5-10 min lub do uzyskania złotego koloru.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać uprażony ryż, zmielić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć kurczaka, rozdrobnić2 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać imbir, czosnek, sól i pieprz, gotować4 min/100°C/obr. .
  5. Dodać rozdrobnionego kurczaka, gotować4 min/100°C//obr. . Przemieszać dokładnie kopystką, gotować ponownie4 min/100°C//obr. . Zawartość naczynia miksującego odcedzić przez koszyczek. Czosnek i imbir wyrzucić.
  6. Do naczynia miksującego włożyć szalotkę, dymkę, kolendrę, 12 liści mięty, dodać sos rybny, sok z limonki, chili i cukier, zmiksować5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Dodać odsączonego kurczaka i 12 liści mięty, wymieszać10 s//obr. 4.
  8. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ogórka i kiełki. Na półmisku ułożyć sałatę rzymską, mięso kurczaka z dodatkami, odważone ogórki i kiełki soi. Posypać zmielonym ryżem. Sałatkę z mielonym kurczakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry