Sałatka z młodymi ziemniakami, szparagami i fetą
308.8 kcal /
1292.7 kJKalorie
1292.7 kJKalorie
9.8 gBiałko
32.5 gWęglowodany
17.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Dressing jogurtowo-koperkowy: 5
- g koperku, świeżego tylko liście
- 40 g oliwy z oliwek
- 150 g jogurtugreckiego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Sałatka: 500
- g wody
- 600 g ziemniaków, młodych obranych (Ø 4-5 cm), pokrojonych w ćwiartki
- 300 g zielonych szparagów (1 pęczek), bez twardych końców
- 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 80 g sera feta pokrojonego w 1 cm kostkę
- 80 g roszponki
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Koperek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz, wymieszać20 s/obr. 3. Przelać do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 1.
- Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej szparagi, gotować na parze10-12 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ziemniaki przełożyć do miski. Szparagi pokroić na 3-4 części, dodać do miski z ziemniakami, odstawić do ostudzenia na 10-15 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Opróżnić naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z ziemniakami i szparagami, odważyć do niej pomidorki, fetę i roszponkę, wymieszać kopystką.
- Sałatkę z młodymi ziemniakami, szparagami i fetą podawać polaną dressingiem jogurtowo-koperkowym.