Sałatka z ośmiornicą (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
281 kcal /
1177 kJKalorie
1177 kJKalorie
25 gBiałko
6 gWęglowodany
17 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 600 g ośmiornicy, mrożonej uprzednio rozmrożonej, tylko macki ogrubości 2-2,5 cm (patrz wskazówka)
- 60 g oliwy z oliwek
- 1 łyżka papryki słodkiej, mielonej
- ¾ – 1
- łyżeczka soli
- 1500 – 1600 g wody do całkowitego przykrycia worków plus dodatkowa ilość do napełnienia miski
- 2 ząbki czosnku rozgniecione
- 2 liście laurowe, suszone
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
- 1 płaska łyżeczka witaminy C, w proszku (patrz wskazówka)
- 120 g marchewki pokrojonej w słupki (0,5 x 5 cm)
- 100 g czerwonej cebuli pokrojonej w 5 mm piórka
- 80 g zielonej papryki pokrojonej w słupki (0,5 x 5 cm)
- 80 g czerwonej papryki pokrojonej w słupki (0,5 x 5 cm)
- 15 g białego octu winnego
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ośmiornicę i 10 g oliwy, dodać paprykę słodką i ½ łyżeczki soli, wymieszać, odstawić.
- Dużą miskę lub zlew napełnić wodą. Do dwóch worków strunowych włożyć po połowie przyprawionej ośmiornicy, 1 ząbku czosnku i 1 liściu laurowym. Zamknąć worki, pozostawiając ok. 3 cm szczelinę w zamknięciu. Kolejno powoli zanurzać worki w wodzie zamknięciem do góry, aby woda wypchnęła powietrze z worka. Kontynuować zanurzanie do momentu, w którym brzeg worka znajdzie się tuż nad powierzchnią wody, wówczas zamknąć go szczelnie do końca, odstawić (patrz wskazówka).
- Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego włożyć worki z ośmiornicą, dodać sok z cytryny i wodę. Nie należy przekraczać maksymalnej pojemności naczynia miksującego (2,2 l). Wyjąć worki, odstawić. Uruchomić Sous-vide /15 min/82°C.
- Do naczynia miksującego włożyć obok siebie worki z ośmiornicą, upewniając się, że są całkowicie zanurzone, uruchomić Sous-vide /7 godz./82°C. Ostrożnie wyjąć worki przy pomocy szczypców kuchennych. Opróżnić naczynie miksujące.Zdjąć osłonę noża miksującego.Osuszyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać 20 g oliwy, dodać marchewkę, cebulę, zieloną paprykę i czerwoną paprykę, rumienić Wysokie Temp. W tym czasie ugotowaną ośmiornicę pokroić na ok. 3 cm kawałki, odstawić. Zrumienione warzywa przełożyć na talerz do serwowania, dodać pokrojoną na kawałki ośmiornicę, wymieszać kopystką.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 30 g oliwy, dodać ocet, natkę pietruszki i pozostałe ¼-½ łyżeczki soli, uruchomić Miksowanie /15 s. Winegretem polać sałatkę z ośmiornicą.
- Sałatkę z ośmiornicą (sous-vide) podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako danie główne lub przystawkę.