Sałatka z owocami morza i sosem porowym
350 kcal /
1465.5 kJKalorie
1465.5 kJKalorie
25.6 gBiałko
31.3 gWęglowodany
15.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g małży venus, świeżych, oczyszczonych
- 300 g małży sercówek, świeżych oczyszczonych
- 1200 g wody plus dodatkowa ilość do namoczenia małży
- 2 ½
- łyżeczki soli
- 150 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 120 g oliwy z oliwek
- 3 łyżki białego octu winnego
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki cukru
- 300 g ryżu długoziarnistego
- 500 g omułków, świeżych, oczyszczonych
- 300 g mieszanki sałat pokrojonych na kawałki
- 300 g krewetek,gotowanych
- 300 g ośmiornicy,gotowanej pokrojonej w cienkie plastry
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej małże venus. Małże zalać wodą tak, aby były w całości przykryte, dodać 1 łyżeczkę soli, odstawić na min. 1 godz., aby oczyścić je z piasku. Po tym czasie małże przepłukać pod bieżącą wodą, wyrzucić te, które się nie otworzyły, pozostałe przełożyć na wkład Varomy.
- Do naczynia miksującego włożyć por, cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 100 g oliwy, dusić10 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ocet, ½ łyżeczki soli, pieprz i cukier, zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pozostałe 20 g oliwy i pozostałą 1 łyżeczkę soli. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej omułki. Włożyć wkład Varomy, na którym znajdują się małże venus, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ryż opłukać pod zimną, bieżącą wodą, dokładnie odsączyć, przełożyć do innego naczynia, dodać ⅔ sosu porowego i dokładnie wymieszać. Spośród omułków wyrzucić te, które się nie otworzyły, z pozostałych usunąć muszle, mięso zachować.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej sałatę. Dodać ryż z sosem porowym i zachowane mięso z omułków. Miskę postawić ponownie na pokrywie naczynia miksującego, odważyć do niej krewetki i ośmiornice. Wierzch sałatki udekorować całymi małżami venus. Sałatkę z owocami morza podawać z dodatkiem pozostałego sosu porowego.
