Sałatka z pieczonym bakłażanem z dressingiem tahini
285 kcal /
1192 kJKalorie
1192 kJKalorie
10.9 gBiałko
24.8 gWęglowodany
14.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Dressing tahini: 2
- ząbki czosnku
- 50 g pasty tahini
- 60 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 60 g wody
- 20 g liści natki pietruszki, świeżych
- 20 g kolendry, świeżej tylko liście
- ½
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ½
- łyżeczki soli
- Sałatka z pieczonym bakłażanem: 550 – 600
- g bakłażanów pokrojonych wzdłuż w 1 cm plastry
- 2 łyżki przyprawy za’atar
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 800 g wody
- 120 g kaszy bulgur
- 100 g liści szpinaku, świeżych
- ½
- łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 120 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej
- 100 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 50 g czarnych oliwek, bez pestek
- 50 g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
- ser feta pokruszony, ilość do dekoracji (ok. 80g)
- pestkigranatu ilość do dekoracji (ok. 50g)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać pastę tahini, sok z cytryny, wodę, pietruszkę, kolendrę, kmin rzymski i sól, zmiksować6 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie6 s/obr. 8. Dressing przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej bakłażany, odstawić.
- W miseczce wymieszać za’atar i oliwę, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Plastry bakłażana ułożyć na blasze, za pomocą ostrego noża wykonać na nich ukośne nacięcia, następnie posmarować je za pomocą pędzelka oliwą z przyprawą za’atar.
- Piec 20-25 min (180°C). W tym czasie kontynuować wykonanie przepisu.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę bulgur, gotować15 min/100°C/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić półmisek, odważyć na niego szpinak, odstawić. Przełożyć na półmisek ze szpinakiem ugotowaną kaszę bulgur, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać. Na kaszy ze szpinakiem ułożyć upieczony bakłażan.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ciecierzycę, pomidorki, oliwki i cebulę, przełożyć na półmisek z sałatką. Udekorować pokruszoną fetą i pestkami granatu. Sałatkę z pieczonym bakłażanem z dressingiem tahini podawać bezpośrednio po przygotowaniu.