Sałatka z preclami w parmezanowych miseczkach
712.5 kcal /
2983 kJKalorie
2983 kJKalorie
48.8 gBiałko
45.5 gWęglowodany
38.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Parmezanowe miseczki: 250
- g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- Sałatka z preclami i dressing: 2
- łyżki orzeszków piniowych (ok. 20g)
- olej rzepakowy do podsmażenia precli
- 1 ząbek czosnku pokrojony w 1 mm plastry
- 1 gałązka rozmarynu, świeżego
- 2 precle (ok. 200g), pokrojone na 1 cm kawałki
- 250 g pomidorków koktajlowych różnokolorowych, przekrojonych na pół
- 125 g mozzarelli mini odsączonej z zalewy, przekrojonej na pół
- 60 g rukoli
- 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 1 kawałek skórki z cytryny (ok. 4 x 1 cm), ekologicznej, bez białych błonek
- 3 – 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 – 2 szczypty cukru
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdym arkuszu papieru odrysować 2 okręgi (Ø ok. 17 cm), np. za pomocą talerza, odstawić. Na blacie ułożyć 4 miseczki do góry dnem, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć na odrysowane okręgi, uformować koła, lekko docisnąć. Piec ok. 5 min (180°C), jedna blacha po drugiej, lub do momentu, aż ser roztopi się i lekko zrumieni. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, odczekać 1 min i jeszcze miękkie, serowe placki przełożyć ostrożnie na przygotowane wcześniej miseczki, aby nadać im kształt. Odstawić na 10 min, aby stwardniały. W tym czasie przygotować sałatkę.
- Na kuchence, na nieprzywierającej patelni uprażyć orzeszki piniowe (3-5 min). Uprażone orzeszki przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na kuchence, na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej, następnie dodać czosnek, rozmaryn i precle, podsmażać do momentu, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Przełożyć do dużej miski do sałatek, usunąć rozmaryn.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z preclami, odważyć do niej pomidorki, mozzarellę i rukolę, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, skórkę z cytryny i natkę pietruszki, rozdrobnić10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać jogurt, musztardę, cukier, pieprz i sól, wymieszać10 s/obr. 4. Dressing przelać do miski z sałatką, wymieszać, przełożyć do parmezanowych miseczek. Sałatkę z preclami w parmezanowych miseczkach posypać uprażonymi orzeszkami piniowymi i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.