Sałatka z soczewicą w stylu greckim
283 kcal /
1184.9 kJKalorie
1184.9 kJKalorie
14.5 gBiałko
24.8 gWęglowodany
15.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 75 g oliwy z oliwek extra vergine
- 300 g jogurtu typugreckiego
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 80 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 30 g miodu płynnego
- 1 ¼
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 750 – 800 g soczewicy z puszki (3 opakowania), odsączonej z zalewy
- 250 g rukwi wodnej
- 250 g roszponki
- 100 g czarnych oliwek, bez pestek w plasterkach przekrojonych na pół
- 270 – 300 g ogórków (2 szt.), obranych, pokrojonych na kawałki
- 100 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 150 g bulwy kopru włoskiego pokrojonego na kawałki
- 300 g pomidorów pokrojonych w ćwiartki
- 360 g sera feta pokrojonego na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego oliwę, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć jogurt, dodać sok z pomarańczy, sok z cytryny, miód, ¾ łyżeczki soli i pieprz, wymieszać1 min/obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo wlewać odważoną wcześniej oliwę. Powstały sos przelać do sosjerki, odstawić do lodówki.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej soczewicę, rukiew i oliwki, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ogórki, dodać ½ łyżeczki soli, rozdrobnić4 s/obr. 4. Ogórki przełożyć do koszyczka umieszczonego nad drugą miską, odstawić do odsączenia.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i koper włoski, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do miski z sałatką.
- Do naczynia miksującego włożyć pomidory, rozdrobnić4-5 s/obr. 4. Przełożyć do miski z sałatką.
- Do naczynia miksującego włożyć ser feta, rozdrobnić3 s/obr. 4. Przełożyć do miski z sałatką.
- Do miski z sałatką dodać rozdrobnione wcześniej ogórki, całość dokładnie wymieszać kopystką.
- Sałatkę z soczewicą w stylu greckim podawać z przygotowanym wcześniej sosem.