Sałatka z soczewicą w stylu greckim

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
283 kcal /
1184.9 kJ
Kalorie
14.5 gBiałko
24.8 gWęglowodany
15.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 75 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 300 g jogurtu typugreckiego
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 80 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 30 g miodu płynnego
  • 1 ¼
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 750 – 800 g soczewicy z puszki (3 opakowania), odsączonej z zalewy
  • 250 g rukwi wodnej
  • 250 g roszponki
  • 100 g czarnych oliwek, bez pestek w plasterkach przekrojonych na pół
  • 270 – 300 g ogórków (2 szt.), obranych, pokrojonych na kawałki
  • 100 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 150 g bulwy kopru włoskiego pokrojonego na kawałki
  • 300 g pomidorów pokrojonych w ćwiartki
  • 360 g sera feta pokrojonego na kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego oliwę, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć jogurt, dodać sok z pomarańczy, sok z cytryny, miód, ¾ łyżeczki soli i pieprz, wymieszać1 min/obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo wlewać odważoną wcześniej oliwę. Powstały sos przelać do sosjerki, odstawić do lodówki.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej soczewicę, rukiew i oliwki, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć ogórki, dodać ½ łyżeczki soli, rozdrobnić4 s/obr. 4. Ogórki przełożyć do koszyczka umieszczonego nad drugą miską, odstawić do odsączenia.
  5. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i koper włoski, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do miski z sałatką.
  6. Do naczynia miksującego włożyć pomidory, rozdrobnić4-5 s/obr. 4. Przełożyć do miski z sałatką.
  7. Do naczynia miksującego włożyć ser feta, rozdrobnić3 s/obr. 4. Przełożyć do miski z sałatką.
  8. Do miski z sałatką dodać rozdrobnione wcześniej ogórki, całość dokładnie wymieszać kopystką.
  9. Sałatkę z soczewicą w stylu greckim podawać z przygotowanym wcześniej sosem.
Przewijanie do góry