Sałatka z soczewicy i kurczaka
496.4 kcal /
2077.1 kJKalorie
2077.1 kJKalorie
34.5 gBiałko
35.6 gWęglowodany
25.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g fileta z piersi kurczaka pokrojonego na 2 cm kawałki
- 5 g oleju
- ½
- łyżeczki curry, mielonego
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
- 500 g wody
- 40 g zielonej soczewicy, suszonej
- 120 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 15 g orzechów włoskich, łuskanych (patrz wskazówka)
- 15 g migdałów, ze skórką (patrz wskazówka)
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- liście bazylii, świeże do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kurczaka i olej. Dodać do miski curry, ¼ łyżeczki soli i pieprz cayenne, wymieszać, odstawić (patrz wskazówka).
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać soczewicę. Włożyć koszyczek, włożyć do niego zamarynowane mięso, gotować na parze20 min/Varoma//obr. . Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ugotowane na parze mięso przełożyć do miski do sałatki, odstawić. Ugotowaną soczewicę odcedzić przez koszyczek, przełożyć do miski z kurczakiem, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć paprykę i orzechy, rozdrobnić3-5 s/obr. 5. Przełożyć do miski z kurczakiem i soczewicą, oprószyć pozostałą ¼ łyżeczki soli i pieprzem, wymieszać. Sałatkę z soczewicy i kurczaka podawać na ciepło lub na zimno udekorowaną bazylią.