Sałatka z szynką, serem i awokado

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
220.7 kcal /
924 kJ
Kalorie
7.2 gBiałko
8.7 gWęglowodany
18.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Sałatka: 30 – 40
  • g orzechów włoskich, łuskanych
  • 600 g sałaty lodowej pokrojonej na ok. 8 cm kawałki
  • 1200 g wody
  • 200 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 100 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 250 g pomidorków cherry przekrojonych na pół
  • 100 g sera żółtego np. Gouda, Ementaler, pokrojonego na 1 cm kawałki
  • 100 g szynkigotowanej pokrojonej na 1 cm kawałki
  • 2 awokado dojrzałe, pokrojone na 2 cm kawałki
  • Cytrusowy winegret: 100
  • g oliwy z oliwek extra vergine
  • 50 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 30 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić4 s/obr. 5. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć 300 g sałaty, dodać 600 g wody, rozdrobnić4 s/obr. 4. Sałatę odsączyć z wody przez dolną część przystawki Varoma, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 300 g sałaty, dodać pozostałe 600 g wody, rozdrobnić4 s/obr. 4. Sałatę odsączyć z wody przez dolną część przystawki Varoma, przełożyć do dużej miski.
  4. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę i cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do miski z sałatą.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z sałatką, odważyć do niej pomidorki cherry, ser i szynkę, dodać awokado, odstawić.
  6. Do naczynia miksujacego wlać oliwę, sok z pomarańczy i sok z limonki, dodać sól i pieprz, wymieszać15 s/obr. 3. Cytrusowym winegretem polać sałatkę, dokładnie wymieszać kopystką.
  7. Sałatkę z szynką, serem i awokado podawać posypaną rozdrobnionymi wcześniej orzechami.
Przewijanie do góry