Zupa maślankowa z fasolką szparagową
179 kcal /
752 kJKalorie
752 kJKalorie
10 gBiałko
24 gWęglowodany
4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g wody
- 2 łyżeczki soli
- 450 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na 1,5 cm kawałki
- 600 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 600 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej pokrojonej na 2-3 cm kawałki, uprzednio rozmrożonej
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 600 g mleka
- 15 g mąki pszennej
- 500 g maślanki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli, włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej 300 g fasolki szparagowej, włożyć wkład Varomy, odważyć pozostałe 300 g fasolki szparagowej, gotować na parze22 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowane na parze ziemniaki, dodać pozostałą 1 łyżeczkę soli, pieprz, koncentrat bulionu warzywnego i mleko, gotować7 min/98°C/obr. 3.
- Dodać mąkę i maślankę, podgrzewać4 min/90°C/obr. 3.
- Dodać ugotowaną na parze fasolkę szparagową, przemieszać kopystką, podgrzewać1 min/90°C//obr. 2.
- Zupę maślankową z fasolką szparagową podawać bezpośrednio po przygotowaniu.