Sałatka z zielonej soczewicy
263 kcal /
1103 kJKalorie
1103 kJKalorie
13.2 gBiałko
30.7 gWęglowodany
11.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sałatka: 200
- g zielonej soczewicy, suszonej
- 1 łyżeczka soli
- 750 g wody
- 1 ząbek czosnku
- Sos: 5
- g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 20 g cebuli szalotki
- 20 g czerwonej cebuli
- 20 g musztardy stołowej
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 10 g czerwonego octu winnego
- 40 g oliwy z oliwek
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek. Odważyć do niego soczewicę, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać wcześniej opłukaną soczewicę, dodać sól, wodę i czosnek, gotować23 min/100°C//obr. 1. Ugotowaną soczewicę przecedzić przez koszyczek, opłukać pod bieżącą, zimną wodą. Przełożyć do miski, wyjąć czosnek i wyrzucić, soczewicę odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić5 s/obr. 7. Natkę pietruszki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać cebulę szalotkę i czerwoną cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać musztardę, sól, pieprz, ocet i oliwę, wymieszać30 s/obr. 4.
- Dodać ugotowaną soczewicę, wymieszać20 s//obr. 1. Przełożyć do miski, odstawić do lodówki na 1 godz. Sałatkę z zielonej soczewicy podawać schłodzoną.