Sałatka ze szpinakiem; Roladki z ryby, cytrusowy sos maślany; Pączki z sera koziego i sos z owoców jagodowych

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
1260.7 kcal /
5274.8 kJ
Kalorie
76.7 gBiałko
97.2 gWęglowodany
65.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Pączki z sera koziego: 125
  • g sera koziego, twardego pokrojonego na kawałki
  • 75 g mleka
  • 25 g masła
  • 150 g skrobi ziemniaczanej
  • 150 g skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • Roladki z ryby: 8
  • filetów z ryby o białym mięsie np. dorsza, soli, okonia morskiego (ok. 100g każdy)
  • sól do oprószenia
  • 8 krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych
  • 500 g bulionu warzywnego, płynnego (patrz wskazówka)
  • 600 g różyczek brokułu
  • Sos z owoców jagodowych: 80
  • g orzechów pekan
  • 1 laska wanilii
  • 120 g pomidorów, bez skóry pokrojonych na kawałki
  • 120 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 60 g cukru
  • 200 g owoców jagodowych, świeżych
  • 200 g owoców jagodowych, mieszanych, mrożonych uprzednio rozmrożonych
  • ½
  • łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 gałązka rozmarynu, świeżego
  • Sałatka ze szpinakiem: 150 – 200
  • g liści szpinaku baby, świeżych
  • 150 g owoców jagodowych, świeżych
  • 150 g owoców jagodowych, mieszanych, mrożonych uprzednio rozmrożonych
  • 15 g musztardy
  • 15 g miodu płynnego
  • ½
  • łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 20 g czerwonego octu winnego
  • 25 g oliwy z oliwek
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • Cytrusowy sos maślany: 100
  • g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 szczypta soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 75 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • olej o neutralnym smaku, do natłuszczenia i smażenia
  • liście natki pietruszki, świeże do dekoracji
  • owoce jagodowe, świeże do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Wkład Varomy wyłożyć odpowiednio dociętym papierem do pieczenia, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć ser, rozdrobnić10 s/obr. 10.
  3. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mleko, masło, skrobię, proszek do pieczenia, cukier, jajko i sól, wymieszać1 min/obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć naczynie miksujące.
  4. Filety oprószyć solą, na węższym końcu każdego z nich położyć krewetkę i zawinąć w rulon. Roladki ułożyć na przygotowanym wkładzie Varomy, odstawić.
  5. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać bulion. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej brokuł, upewniając się, że niektóre otwory pozostają niezakryte, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend.
  6. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić miseczkę, odważyć do niej orzechy. Orzechy przełożyć na przygotowaną blachę, odstawić. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać ziarna.
  7. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć pustą laskę, ziarna wanilii i pomidory, dodać cukier i 150 g owoców, gotować10 min/100°C/obr. 1. W tym czasie na pokrywę naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend nałożyć przystawkę Varoma z brokułami i włożyć wkład Varomy z roladkami. Ustawić20 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie orzechy piec 10 min (170°C) lub do momentu, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Po upieczeniu orzechy odstawić do ostudzenia.
  8. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pozostałe 50 g owoców, sok z cytryny i rozmaryn, gotować5 min/100°C/obr. 1. Laskę wanilii i gałązkę rozmarynu ostrożnie usunąć. Sos przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  9. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić miskę, odważyć do niej szpinak i owoce, odstawić. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć uprażone orzechy, rozdrobnić5 s/obr. 4. Przełożyć do miski ze szpinakiem i owocami, wymieszać, odstawić.
  10. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć musztardę, dodać miód, sok z cytryny, ocet, oliwę, sól i pieprz, wymieszać20 s/obr. 4. Dressingiem polać sałatkę, odstawić do lodówki. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, przystawkę Varoma odstawić w ciepłe miejsce. Nie opróżniać naczynia miksującego.
  11. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę szalotkę, rozdrobnić5 s/obr. 6. Cebulę szalotkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  12. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać masło i mąkę, gotować3 min/95°C/obr. 1.
  13. Założyć motylekw urządzeniu Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać sok pomarańczowy, sok z cytryny, 100 g bulionu pozostałego po gotowaniu na parze, sól i pieprz, gotować3 min/95°C/obr. 2.
  14. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać śmietanę, gotować30 s/95°C/obr. 1.Zdjąć motylek. Sos przełożyć do innego naczynia, odstawić. Dolną część przystawki Varoma włożyć do zlewu, brokuły polać resztą bulionu pozostałego po gotowaniu na parze, odstawić. Na kuchence, w głębokiej patelni rozgrzać ok. 4 cm warstwę oleju na średniej mocy palnika. W tym czasie natłuszczonymi dłońmi formować z ciasta kulki (Ø 2,5 cm). Kłaść na rozgrzany olej. Smażyć na średniej mocy palnika, z każdej strony 2-3 min lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażone pączki odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Roladki z ryby i brokuły ułożyć na talerzach, polać cytrusowym sosem maślanym, udekorować natką pietruszki i podawać z sałatką ze szpinakiem. Pączki z sera koziego podawać z sosem z owoców jagodowych i owocami jagodowymi jako deser.
Przewijanie do góry