Sałatka zielonej bogini (green goddess, TM5)
113.3 kcal  /
474.2 kJKalorie
474.2 kJKalorie
4 gBiałko
17 gWęglowodany
4.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g jabłka, zielonego bezgniazd nasiennych, pokrojonego w ćwiartki
 - 250 g brokułu różyczki i obrana łodyga, pokrojona na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
 - 100 g ogórka z odkrojonymi końcówkami
 - 250 g białej kapusty bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
 - Sos green goddess: 10
 - g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
 - 15 g liści bazylii, świeżych
 - 1 ząbek czosnku
 - 120 – 150 g awokado (1 szt.), dojrzałego, pokrojonego na kawałki
 - 130 g jogurtu naturalnego
 - 50 g liści szpinaku baby, świeżych
 - 50 g rukoli
 - 10 g szczypiorku, świeżego pokrojonego na 1 cm kawałki
 - 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
 - ½ – ¾
 - łyżeczki soli
 - 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
 - 3 łyżki orzechów, mieszanychgrubo posiekanych
 - (opcjonalnie)
 
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej jabłko, brokuł, ogórek i kapustę, odstawić.
 - Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo kawałki kapusty. Używając popychacza, pokroić cienko45 s//obr. 4. Pokrojoną kapustę pozostawić w pojemniku.
 - Do szerokiej części podajnika włożyć odważony ogórek. Używając popychacza, pokroić cienko30 s//obr. 4. Pokrojone warzywa przełożyć do dużej miski do sałatki, odstawić.
 - Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważony brokuł. Używając popychacza, zetrzeć grubo45 s/obr. 4. Starty brokuł pozostawić w pojemniku.
 - Do szerokiej części podajnika włożyć odważone jabłko. Używając popychacza, zetrzeć grubo45 s/obr. 4. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego. Zawartość pojemnika przełożyć do miski z pokrojonymi warzywami, odstawić.
 - Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, bazylię i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
 - Dodać awokado, jogurt, szpinak, szczypiorek, sok z cytryny, sól i pieprz, zmiksować15 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować15 s/obr. 5. Sos przełożyć do miski z pokrojonymi i startymi składnikami, dokładnie wymieszać kopystką. Sałatkę zielonej bogini (green goddess) posypać orzechami i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
 
