Sałatka ziemniaczana z boczkiem
294.7 kcal /
1232.9 kJKalorie
1232.9 kJKalorie
6.6 gBiałko
27.5 gWęglowodany
17.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sos: 150
- g wody mineralnej, niegazowanej
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
- ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki białego octu winnego
- 3 łyżki musztardy
- 45 g oliwy z oliwek
- Sałatka ziemniaczana: 500
- g wody
- 4 łyżki soli
- 800 g ziemniaków nieobranych, małych (ok. 3-4 cm dł.)
- 150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
- 200 g czerwonej cebuli pokrojonej w półkrążki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać koncentrat bulionu mięsnego, pieprz, sól, ocet, musztardę i oliwę, podgrzać3 min/50°C/obr. 1, następnie wymieszać20 s/obr. 8. Przelać do innego naczynia, odstawić do lodówki.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, nałożyć dolną część przystawki Varoma i odważyć do niej ziemniaki, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ziemniaki odstawić do ostygnięcia. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć boczek, dusić4 min/120°C/obr. 1. Dodać cebulę, dusić3 min/120°C/obr. 1. W tym czasie ostudzone ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki, przełożyć do dużej miski, dodać boczek z cebulą, dokładnie wymieszać. Polać sosem, ponownie dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 2-3 godz. Sałatkę ziemniaczana z boczkiem podawać schłodzoną.