Sałatka ziemniaczana z rumienioną cebulą, orzechami i serem pleśniowym (z osłoną noża miksującego 2.0)

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
512.1 kcal /
2142.5 kJ
Kalorie
14.9 gBiałko
47.8 gWęglowodany
30.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 5 – 10 g koperku, świeżego tylko liście
  • 1500 – 1650 g wody
  • 1 łyżeczka oleju (patrz wskazówka)
  • (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (patrz wskazówka)
  • (opcjonalnie)
  • 800 g ziemniaków, młodych nieobranych, podobnej wielkości (patrz wskazówka)
  • 800 g ziemniaków sałatkowych, nieobranych, podobnej wielkości (patrz wskazówka)
  • ¾ – 1
  • łyżeczka soli plus 3-5 szczypt
  • 10 g oliwy z oliwek plus 3 łyżki
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 – 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 10 g masła
  • 250 g cebuli szalotki przekrojonej wzdłuż na pół
  • 4 łyżki orzechów włoskich, łuskanychgrubo posiekanych
  • 1 opakowanie sera z niebieską pleśnią (150g)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić2 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do momentu podania.
  2. Założyć osłonę noża miksującego 2.0 z funkcją obierania(patrz wskazówka). Do naczynia miksującego wlać 600 g wody i 1 łyżeczkę oleju, dodać ziemniaki, uruchomić Obieranie /3 min. Zawartość naczynia miksującego przecedzić przez dolną część przystawki Varoma, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego 2.0, odstawić (patrz wskazówka).Zdjąć osłonę noża miksującego 2.0. Skórki wyrzucić, ziemniaki opłukać pod bieżącą wodą. Opłukać naczynie miksujące.
  3. Założyć osłonę noża miksującego 2.0 z funkcją obierania. Do naczynia miksującego włożyć obrane ziemniaki, dodać ¾-1 łyżeczkę soli i pozostałe 900-1050 g wody, gotować25-30 min/98°C//obr. 0.5lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie w miseczce wymieszać 3 łyżki oliwy, musztardę, ocet, 2-3 szczypty soli i pieprz, odstawić. Zawartość naczynia miksującego przecedzić przez dolną część przystawki Varoma, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego 2.0, odstawić. Ziemniaki odstawić do lekkiego ostudzenia na 15 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.Zdjąć osłonę noża miksującego 2.0. Umyć naczynie miksujące. Przestudzone ziemniaki pokroić w 2-3 cm kostkę, przełożyć do miski do sałatki, wymieszać z przygotowanym dressingiem, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 10 g oliwy, dodać masło i cebulę szalotkę, rumienić Wysokie Temp. . W tym czasie orzechy uprażyć na suchej patelni, odstawić. Ser pokroić w 1 cm kostkę, przełożyć do miski z ziemniakami, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego dodać pozostałe 1-2 szczypty soli, rozdrobnić1-2 s/obr. 4. Zrumienioną cebulę przełożyć do miski z ziemniakami i serem, wymieszać kopystką. Sałatkę posypać rozdrobnionym koperkiem i uprażonymi orzechami. Sałatkę ziemniaczaną z rumienioną cebulą, orzechami i serem pleśniowym podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
Przewijanie do góry